Evert Jansson skrockar lite hemlighetsfullt och vill inte säga mycket om vad publiken har att vänta. Liksom varje år håller ensemblen föreställningen hemlig in i det sista. Så här i mitten av november, när Gotland just nu försöker få luska ut vad som väntar, har repetitionerna i Västerhejde bygdegård just börjat.

- Riktigt vad det innehåller vet jag inte om jag ska säga nåt om...

Evert Jansson funderar lite på vad han vågar släppa.

Artikelbild

| lekfullt. Ensemblen från revyn Bock i kanten.

- Det handlar ju om det som har hänt under året. Pigge Werkelin är med på ett hörn. Museet i domkyrkan som inte finns, höghus, återvinning och Goda Gotland. Jo, det är mycket, säger han och skrattar finurligt.

Släppte manus
Sista helgen i oktober hölls en manussläpparhelg då ensemblen fick läsa igenom manuset tillsammans. Grundarbetet hade då gjorts av manusförfattaren Roland Olsson, regissören Peter Jankert, scenografen Patrick "Palten" Jansson och koreografen Julia Bendelin som jobbat fram en idé och grundform för föreställningen.

- Roland har skrivit en ramhandling och en massa sketcher som ska stoppas in. Sedan kommer det sketcher utifrån också. Scenbilden är klar, men sedan kommer det att hända saker på vägen.

Processen brukar innebära att någon sketch lyfts ut och något nytt tillkommer efter hand. Revyn är också en krönika över året och året är ju som vi vet inte riktigt slut än. Än hinner det hända viktiga saker i det gotländska samhället som inte kan förbises.

- Det putsar man till under vägen. Det blir alltid en massa avstick och återvändsgränder och idéer som man provar och som kanske inte är så bra.

- Ifjol hade vi med Så mycket bättre, men det har ju inte gått så många avsnitt ännu i år så det kan man inte göra något på än. Och gotlänningarna som bjöd på mat Hos mig klockan halvåtta kanske kan bli något, men det är inget som finns ännu.

Nästan samma
Ensemblen blir i stort sett densamma som förra året. En av nykomlingarna, dansaren Johanna Persson, uteblir dock i år eftersom hon kandiderar till Gotlands Lucia. En eller två dansare kommer att behövas för att gänget ska bli komplett, men det är ännu oklart vem eller vilka det blir.