Burgsvik sjuder av aktiviteter, företagsamhet och framtidsplaner även när sommaren är över. I gamla Sudergården satsar de nya ägarna på bostadsrätter och i Uniguides gamla lokaler öppnar en restaurang till sommaren.
I kväll sänds första programmet av TV4:s nya storsatsning med Lill-Babs och svenska megastjärnor som spelades in på pensionat Grå gåsen.
- Vår första säsong överträffade alla våra förväntningar, säger Håkan Ahlsten, Grå gåsen.

Storsudrets första stolta riktmärke i öster "Gra gasi", eller om man så vill Öja kyrka, sträcker sig högt mot skyn och vittnar om att bygden redan under medeltiden var något extra.
Besökare som rullar i lagom hastighet längs stora vägen in i Burgsvik hinner också med att på sin vänstra sida se en pelarförsedd fasad som tillhör pensionat Grå gåsen. Pensionatet har lånat sitt namn av kyrkan och byggnaden som går i italiensk stil uppfördes under 1850-talet av engelsmannen P G Tomson och hans hustru Stava. Från verandan syns inloppet till Burgsviks hamn, och från och med årsskiftet är det Maria och Håkan Ahlstens gäster i det anrika och vackra huset som får tillfälle att se utsikten därifrån. Tolv dubbelrum finns att tillgå i huvudbyggnad och småhusen utanför, till det kommer gemensamma utrymmen och pool.

De gotländska entreprenörerna har redan sedan tidigare många järn i elden. Maria Ahlsten driver caféet vid Vamlingbo prästgård. Håkan Ahlstens har bland annat varit aktiv inom centerpartiet som ordförande för barn- och utbildningsnämnden, och han var med i satsningen på Östersjönätverket Cobalt.
Några av projekten och planerna han deltar i för närvarande är satsningen på elbilstillverkningen på Gotland tillsammans med det koreanska företaget som nu etablerar sig i Europa. Han jobbar även inom nätverket Produkt Gotland.
Med ett drygt halvår bakom sig i den nya satsningen på Grå gåsen i Burgsvik kan han konstatera att det gått över förväntningarna att driva pensionatet. Dessutom har restaurangen som sonen Nils Ahlsten och hans vänner ansvarar för dragit fullt hus i stort sett hela högsäsongen.
-  Vi startade till sommarsäsongen och det har varit mer bokat och belagt än vad vi planerat för i budgeten. Allt har gått väldigt fort, det har ramlat på av sig självt, säger Håkan Ahlsten.

Lagom när sommarsäsongen var slut var det dags för nästa stora projekt på Grå gåsen. Då började inspelningarna av TV4:s nya storsatsning "Så mycket bättre", som är ett svar på SVT:s succésatsning "Stjärnorna på slottet". Programmet har premiär i kväll, lördag. Gästerna som tog in på Grå gåsen var Lill-Babs, Lasse Berghagen, Plura, Petter, Thomas Di Leva, Petra September och Christer Sandelin. Det 70 man stora teamet hyrde in sig på andra pensionat på Sudret.
-  Det var jätteroligt att ha dem här. De var verkligen trevliga att ha att göra med och oerhört proffsiga, säger Håkan Ahlsten.
Stort hemlighetsmakeri gällde när inspelningarna pågick. Men i dag kan Håkan Ahlsten berätta att Lill-Babs och de andra stjärnorna var på plats i tio dagar för att spela in serien.
-  De är ju en typ av realityserie, där det ska verka som att de bodde här själva. Det skulle se ut som att de fixade frukost, lunch och middag på egen hand. Kan hända är min arm med i bild någonstans, i övrigt är jag bortklippt. Idén var också att de skulle sjunga varandras låtar, och det lät verkligen jättebra. De spelade in tillsammans med en orkester på åtta man här ute i ladan, säger Håkan Ahlsten.

Men även om yppandeförbud rådde nådde en incident ut till pressen. Det var när Lill-Babs fick uppsöka lasarettet efter en fallolycka. Hon snubblade på kamerasladdarna som låg över golvet, men efter en koll på lasarettet var hon tillbaka för inspelningarna samma kväll.
Nu under lågsäsongen fortsätter Grå gåsen att hålla öppet. Ledningsgrupper från företag, länsstyrelsen och kommunen är några av gästerna.

Håkan och Maria Ahlsten bor i Visby, men har sedan de tog över Grå gåsen allt oftare börjat pendla från sommarstället i Grötlingbo.
Storsudret är sedan tidigare kändistätt, och sedan länge en populär plats att skaffa sommarstuga på. I dag är intresset stort för att bygga och starta verksamhet på Sudret. Håkan Ahlsten har sett tendensen att allt fler i 40-talistgenerationen väljer att bo delar av året på Sudret. Burgsvik som till stor del är ett väl fungerande samhälle bidrar till att många vill flytta in, tror han.
-  Det innebär livskvalitet att flytta hit. Det är trivsamt och man känner sig välkommen, man kommer lätt in i sammanhangen och alla känner varandra väl. Det vi däremot skulle behöva här ute är bredband, säger Håkan Ahlsten.

Så sent som i veckan sålde kommunen gamla Sudergården till Gotlands Kalkstensfabrik AB för 4,3 miljoner kronor. Där planeras för bostadsrätter och renoveringarna av det före detta äldreboendet beräknas komma i gång redan vid årsskiftet. Det finns möjlighet att bygga 20-30 enheter, och bostäderna som planeras kan bli allt från 20 kvadratmeter till 200 kvadratmeter. Intresset är stort och målgruppen är både gotlänningar och sommarboende.
-  Vi har redan nu minst fyra mycket intresserade gotlänningar som vill bo här permanent. Samtidigt kommer det att bli fritt för personer som vill hyra ut under delar av året, säger Simon Lindberg vd Gotlands Kalkstensfabrik AB.
Hur bostadsrätterna kommer att utformas och hur många det blir får marknaden styra.

I huset ska det eventuellt även finnas en hotelldel med reception och ett tiotal rum. Mycket av 50-talskänslan i huset kommer att bevaras.
-  Huset kommer inte att förändras så mycket utvändigt. Vi tänker öppna fler balkongdörrar så att man kan komma åt uteplatserna. I trädgården kan det eventuellt handla om att vi bygger en pool, säger Simon Lindberg.
Försäljningen av bostadsrätterna räknar han med ska komma i gång omgående, och målet är att köparna får tillträde till sitt nya boende till sommaren.

Huset där det tidigare varit bank och där Uniguide under senare år höll till har sålts av kommunala bolaget Gotlands Industrihus AB för 2,7 miljoner till Kristina och Björn Sjöö. De driver restaurangen Matkultur i Stockholm men sommarbor i Kvarnåkershamn och ansvarar även för maten i gamla järnvägsmagasinet i Hablingbo.
-  I Stockholm är vår specialitet att servera mat från hela världen. I Burgsvik kommer vi att laga mat med influenser från världen, men med basen i gotländska råvaror, säger Kristina Sjöö.
Det var i augusti förra året som de fick upp ögonen för den gamla affärs- och bankfastigheten som var ute till försäljning.
-  Vi fick syn på huset och blev förälskade. Sedan dess har vi arbetat mot målet att få förverkliga våra drömmar, säger Kristina Sjöö.
Nu till sommaren räknar de med att öppna restaurangen, med uteservering mot gatan och i trädgården. Sommaren därpå planerar de för att hotelldelen med tolv rum ska vara klar för besök. På sikt har de även planer på att återskapa den gamla trädgården som går i italiensk stil med pergola, fontän och växter.
-  Vi har fått den 35 sidor långa anläggningslistan med latinska namn på alla plantor. Nu har vi påbörjat en inventering tillsammans med en trädgårdsarkitekt, för att se vad vi kan återplantera och vad som finns kvar, berättar hon.

Om en dryg vecka får de tillträde till sin nya satsning som kommer att drivas som ett familjeföretag. Till en början med öppethållande under sommaren, men även i julbordstider.
-  Vi har varit på Gotland i 10-15 år. Säsongen är kort där, men på sikt vore det roligt att kunna hålla mer öppet. Vi tycker att det finns framtidsutsikter i Burgsvik, det är mycket på gång. Det är inflyttning och många väljer att bli halvårsboende och jobba på distans. Burgsvik är en av få orter på Gotland där man kan klara sig utan bil. Det går bussar, och det finns service som cykeluthyrning, bad och bibliotek, säger Kristina Sjöö.

I Burgsvik spirar nya verksamheter sida vid sida med företag som knyter an till den gamla kulturen på södra ön. Dit hör Gotlands Kalkstensfabrik som funnits sedan 1873 och som i dag bland annat levererar till gotländska möbelföretaget Gad och Gotlandshem, men som även blivit kända på andra orter tack vare den vackra rosaskiftande marmorn. Bland annat har inredaren Ernst Kirchsteiger låtit sig inspireras av stenen i sina program. Sommarboende är en stor grupp av beställare. När de har inrett sina sommarhus på Gotland kommer de tillbaka eftersom de vill använda den gotländska kalkstenen när de bygger om hemma på fastlandet, berättar fabrikschef Göran Pettersson.
- Vi är åtta anställda i dag, och vi har inte märkt av någon kris, det går bara uppåt för oss, säger han.

En av de välkända företagarna i Burgsvik är Bertil Norrby. Han började med en cykelaffär i södra utkanten av samhället under 1950-talet. 1965 öppnade han järnhandeln som i dag står för allt från reparationer av gräsklippare och cyklar till försäljning av verktyg, byggmaterial, husgeråd, pocketböcker, och inte minst den senaste flugan: lampförsedda läsglasögon. Företaget har fyra anställda året runt och på sommaren jobbar ytterligare två personer i järnhandeln. Nu i år har järnhandeln byggt till med ytterligare 225 kvadratmeter förrådsutrymmen.
Det är tack vare trogna kunder som kommer året runt, i kombination med försäljningen av byggmaterial under sommaren som gör att affären kan hålla öppet hela året, säger Stefan Norrby.
Bertil Norrby som fyllt 82 år har lämnat över ansvaret till sönerna, men jobbar fortfarande i affären.
-  Jag är van att träffa alla som kommer hit. Att vara här känns som en förmån som det skulle bli tomt utan, säger Bertil Norrby.
Han berättar att det vid sjutiden på morgonen är full fart på vägen utanför. Det är byggfirmor som då är på väg söder ut.

Att både bygden och sommargotlänningarna uppskattar affären har inte minst firmans kultförklarade kepsar blivit ett kännetecken för. Kändisar så väl som sudergutar förser sig gärna med den färgglada kepsen. På anslagstavlan i pentryt sitter en hälsning och tack för kepsen från Sofia Wistam och intill den ett foto på zambier som fått kepsen när bekanta besökte deras hemtrakt i Afrika.
-  Nu senast var det någon teater i Stockholm som ville ha kepsen i någon av sina scener, berättar Bertil Norrby.
I Norrbys fastighet inryms även biblioteket. Där jobbar bibliotekarien Anita Widén som kommer från Vamlingbo. Hon är även ett bekant ansikte i bygdens teaterföreställningar, bland annat i Roland Olssons uppsättningar på Bottarvegården.

Hon berättar att välkända författare som Per Wästberg, Bengt Ohlsson, Inger Alfvén, P.C. Jersild och tecknaren Cecilia Torudd hör till låntagarna på biblioteket och att de även besöker teatern. Sommargotlänningarna bidrar till att biblioteket kan hålla öppet även vintertid, och påverkar även innehållet i hyllorna berättar Anita Widén.
Men aktiviteterna är många även under övriga delar av året, berättar hon.
-  På sommaren har jag extrahjälp här. Men jag tycker att det är nästan lika mycket att göra året om. Hit kommer bland annat skolan och föreningar, och vi arrangerar konserter och stickkaféer.

Statistiken för biblioteket visar en årlig utlåning på runt 12 000 böcker, sett i relation till att Storsudret har cirka 980 bofasta är det väldigt mycket, påpekar Anita Widén.
-  Vi har en jättestor utlåning sett till vårt underlag. Visst är det mycket kulturfolk på Sudret. De första kom redan under 1960-talet, nu ser vi även andra generationen låntagare, säger hon.
Hon kan även ur familjeföretaget Hoburgsbyggen/Hoburgs byggtjänst berätta att det råder stor verksamhet på Sudret sett till byggnadssidan.
-  Det ökar hur mycket som helst.
-  Men vi saknar bankomat och inte minst en distriktssköterska här. I bland är 15 bilar på väg i rad till vårdcentralen i Hemse för provtagning, det känns väldigt onödigt, säger Anita Widén.
I ett av rummen på biblioteket pågår verksamhet. Där träffar Irja Hoas från Gotlands Hembygdsförbund arbetssökande Cecilia Gladh och Hoburgs hembygdsförenings Kerstin Jonmyren och Solveig Karlström. Hembygdsföreningen kommer genom en nystartad satsning tillsammans med arbetsförmedlingen ha möjlighet att praktikanställa 15-20 gotlänningar som ska hjälpa till med digital inläsning av gamla dokument i hembygdsföreningarna.
Ordföranden Kertin Jonmyren är positiv till idén, och berättar att föreningen skulle behöva två personer till hjälp för att ta hand om materialet.
Mitt emot biblioteket ligger Buster Mack där det de senare åren varit ett välbesökt galleri. Just nu är fastigheten ute till försäljning, och än så länge är det därför ovisst vad som kommer att ske i lokalerna.

Jack Wahl som var en av entreprenörerna bakom Busters Mack ser nu fram emot att få mer tid över till eget på somrarna, och i  stället går han in för en ny kulturgärning som "redaktör och ansvarslös utgivare¨" för "Gubb Nytt".
Hans nyhetsblad har fokus på det i GA tidigare omskrivna "Gubbdagiset" som har sin träffpunkt på Folkeryds. Tidningen har kommit ut med 29 nummer i sju exemplar sedan den 1 september och tidningen finns även på biblioteket.
-  Det är en sådan energi i det här gänget, så jag kan inte låta bli, berättar Jack Wahl.
Under GA:s besök är det tydligt att det är mycket på gång i Burgsvik även när hösten gjort sitt intåg. Passa på att ta en sväng till Storsudret och Burgsvik, kanske redan i helgen. Och glöm inte omröstningen inför årets lucia, med gubbdagisets medlemmar som kandidater.