Gertrud Lyrung tror att det ska bli en helt vanligt stadsvandring när hon på lördagseftermiddagen samlat sin vetgiriga skara på Donnersplats för dagens guidade tur.

Artikelbild

| Visby Centrums Magnus Olsson får en kram av Gertrud Lyrung.

LÄS MER: I 50 år har hon guidat besökare genom Visby

Men just den här dagen överraskas hon med blommor och hedersbetygelser, samt en plackett på bänken utanför Donnerska huset.

– Varje dag, i ur och skur, ser jag henne genom mitt kontorsfönster när hon leder sina stadsvandringar. Vi ville hedra henne på något sätt för att hon kämpat på i 50 år, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum.

Det är Magnus Olsson som tillsammans med stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson, regionstyrelseordförande Meit Fohlin (S) och världsarvssamordnare Elene Negussie tagit fram plaketten.

Artikelbild

På plaketten står:

Gertrud (född 1931) har sedan 1967 guidat besökare genom Visbys historia. Visbys egen "Krutdam".

Artikelbild

| Visbys "Krutdam" har fått en egen bänk på Donners plats.

– Hon har sånt tempo, rullatorn studsar fram genom gränderna. Här kan folk vila sig en stund innan de följer med på vandringarna, säger Magnus Olsson med en gest mot Gertruds bänk.

Själv lär Gertrud inte slita på bänken. Även om hon är överraskad och rörd över hedersbetygelsen så har hon inte tid att provsitta sin bänk eller stanna upp någon längre stund. Efter kram och tack skyndar hon på sin skara för att komma igång med dagens stadsvandring genom 1200-talets Visby.

Artikelbild

| Gertrud Lyrungs bänk står utanför Donnerska huset på Donners plats, där Gertrud Lyrung alltid startar sina stadsvandringar genom Visby medeltida gränder.

Gertrud Lyrung är 86 år och för fyra år sedan drabbades hon av en stroke och blev inlagd på lasarettet. Men det stoppade henne inte från att snart ta upp sina stadsvandringar igen, nu med rullator.

 

Artikelbild

| Gertrud Lyrung fortsätter sina guidade turer genom Visby och intäkterna går till välgörenhet.

*Årtalet på plaketten är 1967 och inte 1987 som det felaktigt stod tidigare i texten.