Här är årets världsarvsprodukt

Tidigare har det varit produkter som knäckebröd, te, kryddor och en mugg. Förra året var det en tavla. Nu är det klart vad som blir årets världsarvsprodukt.

Josefine Eriksson presenterade årets världsarvsprodukt.

Josefine Eriksson presenterade årets världsarvsprodukt.

Foto: Malin Stenström

Visbydagen2016-09-14 11:59

Under onsdagen samlades delar av Visbydagens arrangörer på Visby plantskola i Västerhejde för att presentera årets världsarvsprodukt. Den här gången har lotten fallit på Visbys egna signum – rosen.

– Rosen känns självklar. Vi har pratat om det i många år, men en ros är inget man snyter ur näsan. Den måste få växa, säger Anneli Dahlbom på Kränku, som är en av arrangörerna.

Rosorna kommer att säljas på blomsteraffären Irisdals i Hästbacken och under själva Visbydagen.

– Vi är mycket stolta och glada över samarbetet med Visby plantskola och att vi fått äran att ha en Gotlandsodlad ros som årets världsarvsprodukt, säger Anna Bendelin, som äger Irisdals blomsterhandel.

För själva planteringen står Kjell-Ove Larsson, som driver Visby plantskola.

– Det känns bra att ha fått det här uppdraget. Jag är född in i det här yrket, med en far som var stor rosodlare som började på Gråbo, säger han och fortsätter:

– I dag är vi inte många rosodlare kvar i Sverige, jag kan nog räkna upp oss på min hands fem fingrar. Så det här är unikt.

Visbydagen

För 21:a året i rad arrangeras Visbydagen och Kultur i natten för att fira att det är 21 år sedan Visby togs med på Unescos världsarvslista. Nytt för i år är att Visbydagen samarbetar med Världsarvsdagen, som är en dag för öns barn och ungdomar med syftet att fördjupa sig i sin egen historia. Därmed kommer Visbydagens invigning att flätas samman med Världsarvsdagens avslutning. Dessutom kommer det att bjudas på, förutom de populära spökvandringarna, två nya stadsvandringar: "Folk och fä i Visby stad" och "Strandgatan 1000 år av Visbys historia".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om