Nils och Aina Jacobsson, båda fyller i år 85 år, har varit ett par sedan 1951 och hållit ihop i vått och torrt. Tillsammans har de två barn, sju barnbarn och ett barnbarnsbarn som fått namnet Nils.

– Grabben når inte riktigt ner till gaspedalerna ännu. Men i framtiden ska han köra bil, säger Nils, som tidigare var Toyotahandlare.

Nils och Aina träffades för första gången i samband med en bygdegårdsdans i Källunge 1951. Nils var där tillsammans med några vänner och spelade.

Artikelbild

Nils och Aina Jacobsson och bilden i samband med att de gifte sig.

– Jag var vid min kusin i Vallstena och så valde vi att gå till Källunge där Nisse spelade dansmusik. Sedan blev vi båda hembjudna till mina kusiner, säger Aina Jacobsson.

De blev ett par på en gång och 1955 valde de att gifta sig i Lokrume kyrka – samma socken som Aina är uppvuxen i.

– Det var ett stort bröllop och runt 100 personer som kom, det var verkligen en riktig fest. Svärfar hade en stor gård och det fick bli bröllop först när skörden var inne, minns Nils Jacobsson och fortsätter skrattande:

– Jag köpte också en Mercedes 220 S för att kunna få gifta mig med Aina för svärfar.

Artikelbild

| Nils Jacobsson säger att det är viktigt med samma intressen och att kompromissa i förhållandet.

Någon klassiskt frieri där mannen går ned på knä var det dock inte tal om.

– Giftermål var någonting som vi pratade om och så var det överenskommelse från båda hållen tror jag, säger Nils Jacobsson.

Artikelbild

| Den sångbok som fanns i samband med bröllopet.

Aina är blixtsnabb och fyller i:

– Ja, annars hade vi ju inte varit gifta idag om jag inte hade varit med på det, säger hon och blinkar till Nils.

Artikelbild

| Bild på brudparet från bröllopet i Lokrume kyrka 1955.

Nils, det är imponerande att ni hållit ihop i så pass många år. Vad skulle du säga är det bästa med Aina?

– Aina är en synnerligen intelligent och klok människa. Sedan har hon lärt sig mina nycker och tricks, det blir inte några konflikter. Hon är tyst och lugn när jag pratar, sedan tar hon vid när jag inte pratar. Då är det jag som får hålla truten, säger Nils Jacobsson.

Artikelbild

| Nils och Aina Jacobsson berättar om hur de hållit ihop i hela 67 år.

Aina, vad skulle du säga är det bästa med Nils?

– Ja, en mer generös människa kan man nog aldrig träffa. Han är otroligt snäll, men visst kan han ha sina sidor också. Vi har hållit ihop i vått och torrt och haft det fint ihop, säger hon.

Artikelbild

Det är tydligt att de båda bryr sig mycket om familjen. I samband med intervjun fick Helagotland.se se ett uppträdande från det senaste julfirandet där nästan hela familjen är med och spelar och sjunger till "O helga natt".

Nils och Aina är kanske mest kända för att de tog Toyota till Gotland. 1972 valde Nils att börja sälja Toyota på ön och 1976 hade man byggt en egen bilhall på Skarphäll. De sålde bilarna via bolaget Nils Jacobssons bil.

Artikelbild

| Paret Jacobsson visade bland annat upp sina foton från förr.

– Jag var tidigare försäljningschef vid Volkswagen på ön och det var någon som skvallrat om att jag var på väg därifrån. Då hade vi ett möte en dag och en representant kom ner från Stockholm. Han kom vid klockan ett och vid sex på kvällen var jag Toyotahandlare på Gotland, säger Nils Jacobsson.

Aina arbetade tidigare inom sjukvården på Gotland och valde senare att följa med Nils och arbeta mer aktivt med företaget.

Artikelbild

| Nils Jacobsson sålde tidigare Toyota på Gotland och för fem år sedan sålde de bolaget.

– Vi sålde företaget för fem år sedan. Alla hade sagt till mig att man inte ska kombinera kärleken med jobbet. Men det har gått jättebra och Aina har varit ansvarig för ekonomin. Vi har låtit varandra göra våra uppgifter och har aldrig bråkat, säger Nils Jacobsson.