"Köp inte ut till era barn!"

Allt fler ungdomar väntar med sin alkoholdebut, men det är fortfarande enkelt att få tag på alkohol. Systembolagets butikschef Markus Wahlgren ger tips till oroliga föräldrar.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

TV+text INFÖR VALBORG2015-04-30 08:30

Videon är inte längre tillgänglig

Även om statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att ungdomar dricker allt mindre så är Valborg fortfarande av tradition en kväll där många unga gör sin alkoholdebut. Enligt CAN är det dessutom relativt enkelt att få tag på alkohol, och enligt en årlig skolundersökning får 40 procent av 15-åringarna tag i alkohol som köpts från Systembolaget. Detta trots att annan statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antal anmälda langningsbrott minskat på Gotland de senaste tio åren. 2014 anmäldes endast 12 brott.

Markus Wahlgren är butikschef på Systembolaget i Visby, och han har de senaste åren märkt av andra trender när det gäller langning av alkohol.

– Ungdomarna frågar inte längre personer de inte känner om de kan köpa ut, utan man går i stället till exempelvis ett syskon eller en kompis som är över 20 år, berättar han.

Döms man för langning kan man enligt Markus Wahlgren få upp till fyra års fängelse. Han säger att man på Systembolaget i Visby pratar mycket om problemen med langning inför helger som Valborg. Även om personalen inte har rätt att hålla någon kvar i butiken i väntan på polis så finns det ändå en del som de kan göra om de misstänker att någon köper ut alkohol till en minderårig.

– Vi kollar dels efter en del tecken, som exempelvis nyblivna 20-åringar som köper väldigt mycket. Vi har en del kontrollfrågor, och misstänker vi langning har vi rätt att neka någon att köpa, säger han och fortsätter:

– Många av de som nyss fyllt 20 år vet inte att de inte får ta med sig sin 19-årige kompis in i butiken. Ser vi att 19-åringen är involverad så har vi rätt att neka. Detsamma gäller faktiskt föräldrar som har med sig barnen med in i butiken, och där vi ser att barnet är involverat i köpet. Då kan vi ställa en del kontrollfrågor, och framgår det att barnet inte ska dricka det inköpta tillsammans med föräldern har vi också rätt att neka.

Just att föräldrar köper alkohol till sina barn blir allt mindre vanligt enligt Markus Wahlgren, även om det fortfarande förekommer.

– Föräldrar som köper ut gör inte sina barn en tjänst. Oftast dricker barnet mer än bara den cider som föräldern köpt ändå, slår Wahlgren fast.

Ett stort problem när det gäller ungas tillgång till alkohol är enligt butikschefen de som åker till Tyskland för att köpa stora mängder.

– Bilarna som åker till Tyskland är en större risk än langning från Systembolaget enligt mig. De som säljer sådan alkohol tänker bara på pengarna och inte på konsekvenserna det kan få.

Du har själv barn i de yngre tonåren, vad har du för tips till föräldrar inför Valborg?

– Det finns två tips: Prata med era barn. Tro gott om dem, men ta upp diskussionen runt middagsbordet. Barnen är bra mycket smartare än vi tror. Det andra tipset är: Köp för guds skull inte ut!

Statistik:

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har i dag cirka 46 procent av niondeklassarna druckit alkohol under det senaste året, vilket är den lägsta uppmätta nivån sedan början av 1970-talet. Då drack 90 procent av flickorna och 91 procent av pojkarna i årskurs nio alkohol.

Enligt CAN:s årliga skolundersökning får 40 procent av 15-åringarna tag i alkohol som köpts på Systembolaget. 19 procent uppger att de får tag i alkohol som är insmugglad.

Källa: Folkhäslomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om