I en vedeldad brygghusgryta kokar en enelag med vatten och ene för andra gången på morgonen. Eneskvistarna ger både fin färg och god smak på dricken, sammanlagt tre gånger brukar Rolf koka upp lagen.
Alldeles bredvid ångar det om malten som lagts i blöt för att få en grötliknande konsistens. Rolf använder både köpt och egen malt som sprider en god doft i den lilla flygeln. Den egna malten har han torkat, rökt och klämt själv.
Intill grytan står en stor rostfri tunna som kallas för bunni. I den stora grytan lägger Rolf i den grötiga malten som enelaget ska silas igenom tillsammans med eneris i botten.
Skopa efter skopa med grötig malt fylls på i kärlet och därefter häller han över den kokande enrislagen över malten.
LÄS MER: Han vann VM i Gotlandsdricke
När all dricke sugits upp av malten öppnar Rolf en kran och den brunaktiga smaksatta dricken som kallas "lännu" forsar ut. Den hälls tillbaka i den stora grytan och Rolf lägger på några nävar humle tillsammans med socker för att reglera alkoholhalten.
Det är många moment när man ska brygga dricke och under bryggningsdagen lämnar inte Rolf flygeln mer än för en kopp kaffe eftersom dricken behöver kontinuerlig passning.
Det viktigaste vid drickesbryggning är hygienen. Han sköljer noggrannt ur kärlen efterhand och kastar ut vattnet på det gamla stengolvet som bildar en liten rännil för att försvinna genom ett hål i väggen.
– Om det blir bakterier i den "vreida si dricken" och det blir vildjäsning, berättar Rolf och vrider om med handen för att visa hur fel det kan gå.
– Då är det bara att kasta ut allt eftersom den smakar ättika.
När den sista lagen kokat med humle och socker kyls den snabbt ner med en mjölkkylare till ungefär 28 grader, så att det inte bildas bakterier. Därefter lägger Rolf i en liten bit jäst, och visar med tumnageln ungefär hur stor bit det handlar om.
– Nu ställer jag undan kärlet i en vecka, därefter tappas den om för att få bort bottensatsen och så står den ytterligare en vecka. Sen är det klart!
Rolf Annheden brygger dricke flera gånger om året till bröllop, sockenfester och begravningar. Två veckor innan jul är det dags för årets juldricke som serveras till den mesta maten.
– Jauldricke är det många som vill ha, jag brukar ge bort en hel del eftersom det inte är så många som brygger.
Kan vem som helst brygga Gotlandsdricke?
– Absolut, det är inga problem! Man kan brygga en mindre mängd hemma på spisen, det är i stort sett samma procedur. Man brygger bara, jag har gjort det så många gånger så att jag nästan glömt bort hur man gör, förklarar Rolf och plirar med ögonen.