Det lyser stämningsfullt av upphängda lyktor vid den upptrampade stigen som leder till den lilla tomtebyn i Hejdeby.

Efter några hundra meter skymtas små fönster med levande ljus och mitt på gårdsplanen brinner det en lägereld. Det känns som att förflyttas till en sagovärld, där tomten själv hälsar välkommen.

I tomtebyn bor tomtemor och tomtefar tillsammans med alla sina nissar. Hur många de är vet föräldrarna inte exakt, eftersom de har så svårt att stå stilla när de ska räknas.

Artikelbild

– Jag och tomtemor har försökt räkna dem, men de är så fulla av energi och byter plats med varandra hela tiden, berättar tomtefar med ett bullrande skratt bakom det stora skägget.

Efter beskedet att snabbtågsjärnvägen Ostlänken skulle dras rakt igenom Håkans tomteby i Kolmården, flyttade han hela sin by till Gotland förra året. Här finns sammanlagt nu tolv hus som Håkan byggt själv, med bland annat nissarnas skola, deras verkstad, ett ålderdomshem, en kyrka och en fyr.

Från och med den 13 december till och med den 22 december har tomten öppet hus och tar emot besökare dagligen.

– Då kan vem som helst komma mellan klockan 16:00 och 20:00 och från och med november tar jag emot bokade besök av grupper.

Artikelbild

Han beskriver hur det tar flera timmar att tända alla lyktor och ljus i tomtebyn och när det ryker ur skorstenen sätter sig Håkan i en gungstol innan besökarna kommer.

– Då hälsar jag dem välkomna, och berättar om tomten, julen och hur man ska vara mot varandra. Jag följer med i de olika husen, och så slutar vi vid brasan mitt på gårdsplanen.

Artikelbild

Men några tomtenissar kan man inte räkna med att få se skymten av. När det blir mörkt försvinner de nämligen ut i skogen för att arbeta.

–När det börjar skymma ger de sig av till sin verkstad för att göra julklappar, långt där borta i skogen. Det är säkert en mil dit, berättar tomten och pekar ut i mörkret. Det låter kanske som ett arbetsläger, men de älskar verkligen att arbeta.

Håkan Thornell startade Tomtebyn som en protest mot det kommersiella, och ser det som sin livsuppgift, berättar han. Det är inte alla barn som kan få det som står på önskelistan, men hos tomten i Hejdeby är det gratis att hälsa på.

– Det är ingen som frågar vanliga medelsvensson hur de egentligen har det, och jag vänder mig lika mycket till vuxna som till barn. Nissarna brukar säga till dem att de är duktiga, det behöver både vuxna och barn få höra.

Håkan Thornell berättar lyriskt om sin barndoms jular, där föräldrarna, trots att de hade det knapert, lyckades skapa en fin stämning för barnen.

– Jag kommer från ett lantbrukarhem, och vi hade inte gott om pengar, men när julen kom, då var det fest. Pappa slaktade en gris som mamma gjorde mat på, och så fick vi gå in i salen i finkläder och äta av den goda julmaten, och kanske till och med dricka en sockerdricka, säger han och ögonen glittrar till extra mycket vid minnet av sin barndoms jular.