Under lördagen invigdes utställningen av det sovjetiska plan som Roman Svistonov nödlandade med vid Östergarnsholm år 1987. På plats på Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde var bland annat Lars Flemström, som då arbetade som navigatör för räddningshelikoptern och var en av de första som träffade Roman Svistonov.

– Säpo sa "grip honom!", men vi hade ju satt på kaffe och brett mackor, berättar han med ett skratt.

Roman Svistonov åtalades av Gotlands tingsrätt för tillgrepp av fortskaffningsmedel och fick villkorlig dom. Kort därefter beviljades Roman Svistonov asyl i Sverige och inledde en kortare karriär som pizzabagare på ön.

Artikelbild

| I dag arbetar Roman med entreprenadmaskiner i Stockholm.

Läs mer: Flygaren är tillbaka på ön – 30 år efter dramat

Efter tre år lämnade han Gotland. Men under lördagen överraskade han samtliga 100 i publiken – när han i egen hög person dök upp på invigningen. Ett sus av förvånade röster hördes när han gick fram och gav Nils-Åke Stenström, som är en av de som restaurerat AN 2:an, en stor kram.

– Det är skönt att vara tillbaka, säger Roman Svistonov med ett stort leende.

För en betagen publik berättade han om sin resa från forna Sovjetunionen till Gotland.

Artikelbild

| Publiken blev minst sagt överraskad när Roman dök upp.

– Jag visste inte var jag hade landat. Men sedan såg jag en gotlandstidning och tänkte att "jag är på rätt ställe, berättar han.

Ett av Roman Svistonovs tydligaste minnen från den första tiden på Gotland var när han fick lämna häktet. Då hans kläder hade förstörts under nödlandningen begav han sig till Åhléns för att köpa nya.

Artikelbild

| Lars Flemström var en av de första som träffade Roman när han hade nödlandat vid Östergarnsholm. Till höger syns Nils-Åke Stenström, som är en av de som restaurerat AN 2:an.

– Folk tittade konstigt på mig när jag klev in med häkteskläder, skrattar han.

Nästan 30 år har gått sedan han begav sig ut på resan med livet som insats.

Artikelbild

| Omkring 100 personer deltog i invigningen.

– Skulle jag bli nedskjuten, eller skulle jag drunkna? Men jag har aldrig ångrat resan. Jag satte igång musiken, det var AC/DC som spelades, sedan tände jag cigaretten och flög jag iväg, säger han.

Kunde du någonsin tro att resan skulle resultera i den här utställningen?

Artikelbild

– Jag trodde ingenting, jag ville bara överleva.