Restaureringen av Alva kyrka är just nu i full gång. Byggställningar är på väg upp för fix av putsen på utsidan och inne i kyrkan har orgeln och bänkarna täckts över för skydd. På långhusets norra vägg har putsen försiktigt knackats bort och bakom blottar sig en 800 år gammal dörr.

– Det här är jättespännande! säger kyrkorådets ordförande, Anneli Adolfsson.

Precis som många andra gotländska kyrkor byggdes Alva kyrka under 1200-talet. När den renoverades år 1896 bytte de ut kyrkans bänkar och ersatte dem med öppna bänkar utan dörrar. Samtidigt passade de på att sätta in fler bänkrader. De placerades då framför den norra ingången, och den i dag 800 år gamla dörren murades därmed igen. Runt den inmurade dörren ristade de in en rand, och så har det nu sett ut i 121 år. Fram tills nu, när den under onsdagen öppnades för första gången sedan 1896.

Artikelbild

| Kyrkoherde Tomas Holdar och kyrkorådets ordförande Anneli Adolfsson tar bort regeln för att öppna dörren.

– Jättekul! Kyrkan ska vara tillgänglig för alla och nu kan vi handikappsanpassa den och sätta in en ramp, säger kyrkoherden Tomas Holdar.

Restaureringen, som Gotlandsbyggen AB står för, startade i början av april. Men planerna på att öppna dörren har funnits längre än så.

– Vi har länge pratat om det, att vid nästa restaurering ska den öppnas. Så det känns jättekul att den dagen är här, säger Anneli Adolfsson.

För Ulf Berggren på Gotlandsbyggen är det här inte första gången han tar fram en igenmurad dörr.

Artikelbild

| Anneli Adolfsson och Anna Plahn, från Boman restaurering AB, kliver ut genom dörren för första gången på 121 år.

– Det är andra gången jag är med och gör det. Första gången var 1976 i Klinte kyrka, säger han.