Roller Derby kan kort förklaras som en fullkontaktssport på rullskridskor runt en oval bana. Under de tio år som sporten funnits i Sverige har den växt rejält och 2011 valdes sporten in som den femte disciplinen i Svenska skridskoförbundet.

Vad många kanske ser som sportens unikaste drag, är att den främst utövas av kvinnor.

– Det finns en liga för killar, men det är mest bara tjejer som kör. Det här är den enda sporten där de kvinnliga utövarna bara benämns som åkare och killar benämns som manliga åkare, en av Valkyrie-åkarna Emilie Olsson.

Artikelbild

| Reporter Filip Magnusson gav sig ut på hal is när habn skulle testa roller derby med laget Visby Valkyries.

" Visby Valkyries" startades 2010 och har i dag träningar två dagar i veckan i A7-hallen. Klubben har hittills inte spelat någon match på grund av brist på aktiva men har stadigt växt under åren och varit en aktiv del i sportens framfart bland annat genom att anordna ett nationellt derbyläger under somrarna. Enligt Emilie Olsson är det bästa med sporten gemenskapen och tacklingarna.

– Jag älskar lagkänslan man får. Jag är ingen gymperson heller så det här är ett mycket roligare sätt att röra sig på. Att det är tufft och hårt är också väldigt roligt. I början var man lite mer försiktig och rädd för att skada sig. Men efter ett tag har gruffet nästan blivit det roligaste, fortsätter hon.

Sporten är minst sagt tuff i sin fullkontakt då det kan hetta till ordentligt under ett "jam". Att bära tandskydd är till exempel ett måste då en och annan armbåge kan slå.

– Det är såklart inte regelrätt att armbåga någon i ansiktet, men det kan hända. Jag fick en gång en väldigt hård smäll på hakan, så då var man tacksam för tandskyddet, säger Emilie Olsson.