Idag samlas MC-cyklister på olika håll i landet för att samla ihop pengar till MS-forskningen. Det uppskattas att det ska delta uppemot 1500 förare totalt i Sverige, varav omkring 30 av dessa samlas på Gotland. Första året gick pengarna till Barncancerfonden.

– Det hela började med att det var en anhörig till en vars barn hade en muskelsjukdom och det fanns inte så mycket forskning kring denna sjukdom. Så vi kände att vi ville göra något gott och bidra där det inte finns så mycket pengar, säger Lisa Odelsheim, en av förarna i kortegen.

I kortegen finns både manliga och kvinnliga förare i alla åldrar. Tillsammans kör de mellan 8-10 mil och dagen är fylld av gemenskap, glädje och vetskapen kring att man bidrar till ett gott ändamål.

Artikelbild

| Från vänster till höger i bild. Kenneth Häglund (lokalombud), Kenneth Jakobsson (lokalombud), Steve Curtis (Distrisktsombudsman för HDSC) & Olof Herlitz (lokalombud)

– Varje förare betalar en startavgift på 100 kr, sen är det frivilligt att bidra med mer. Förra året samlade vi ihop 55 000 kronor i Sverige, så i år hoppas vi på mer, säger Kenneth Jakobsson, lokalt ombud för HDSC på Gotland.

Varje år har HDSC en internationell träff, där man samlas för att besluta till vilken organisation pengarna ska gå nästkommande år. I år hålls denna träff i Växjö och det förväntas delta omkring 2 000 förare från Sverige, övriga Norden och flertalet andra länder. Den internationella träffen hölls på Fårö 2015.

– I Amerika gör man sånt här jämt och det tycker jag är bra. Ofta är det en liten fulstämpel på motorcyklister och någon sa att "Alla som kör motorcykel är inte dumma och alla som går till kyrkan är inte snälla", säger Lisa Odelsheim.