I en liten grop i stenarna mitt på den stora parkeringen på Visborg i Visby har strandskateparet ordnat sig ett rede, omedvetna om faran i de många bilar som kommer och lämnar parkeringen varje dag.
Fastighetsägaren har spärrat av ett litet område runt boet. Hanen är ändå inte speciellt nöjd när vår fotograf Mona Staflin närmar sig på avstånd och han piper gällt.
När ett strandskatepar, kanske var det samma par, även förra våren häckade på parkeringen intervjuade Helagotland.se fågelexperten Per Smitterberg. Han berättade då att strandskator tillhör de fåglar som har blivit bra på att anpassa sig till vår artificiella värld i städerna.
– Både strandskator och andra liknande fåglar häckar gärna på platta tak som är beklädda med grus. Kanske upplever de stadens liv och rörelse som en tryggare miljö, utan exempelvis rävar.
Per Smitterberg är van vid att få frågor om fåglar som väljer udda boplatser och han har en naturvetares syn på saken.
– Rätt eller fel plats att föda sina ungar på, det kommer fågeln att få erfara vad det lider.
Det blir lätt att vi betraktar sådana här händelser med en tår i ögat och lägger en mänsklig aspekt på det hela, menade han.
Strandskator kan bli upp till 30 år gamla och den typen av fåglar utvecklar ett sorts minne av tidigare erfarenheter. Om valet att häcka på parkeringar inte visar sig fungera kommer strandskatan så småningom välja andra platser istället.
För att strandskatan och hennes ungar ska ha en chans att överleva på Visborg gäller det att människor lämnar dem i fred så mycket som möjligt.
Att flytta äggen är absolut inget alternativ. Per Smitterberg sa också förra våren att han inte tycker om att man markerar var äggen ligger för att hålla folk på avstånd.
– Nej, då blir de bara mer uppmärksammade.
Den verkliga faran för skatfamiljen kommer när äggen kläcks och ungarna ska ta sina första stapplande steg och röra sig bland bilarna, berättade Per Smitterberg förra gången det begav sig.