Logga in

Så såg Östercentrum ut för 50 år sedan

4ny nostalgisatsning Nu startar en ny satsning på Helagotland.se där vi visar upp bilder från förr. Först ut är Östercentrum i Visby.

Hur såg det ut på Gotland för 10, 50 eller 100 år sedan? Det vill vi på Helagotland.se visa upp i vår nya nostalgisatsning, och vi behöver din hjälp.

I denna första artikel riktar vi fokus mot Östercentrum, och närmare bestämt kvarteret Dovhjorten (Åhlénshuset) som genom tiderna rymt flera olika verksamheter. Enligt gamla bilder var det mellan 1938 och 1962 Visby Motorcentral som huserade i lokalen (Se de gamla bilderna i bildsnurran här ovanför). På 1970-talet hade varuhuset Tempo sin storhetstid i huset. På 1980-talet blev det Åhléns och Hemköp, och på 2000-talet tillkom också helt andra butiker i kvarteret, och man stängde även av biltrafiken på Östercentrum. I dagsläget finns planer på att bygga bostäder ovanpå Åhlénshuset, vilket gör att huset om några år kanske fått en helt annan karaktär.

I Helagotland.se:s nya nostalgisatsning efterlyser vi DINA gamla bilder som föreställer Gotland. Nedanför artikeln kan du ladda upp din bild, som sedan hamnar i bildspelet här intill (i mobilen ligger bildspelet under artikeln). Berätta det du vet om bilden, vilket år den är tagen och vad den föreställer. Bilderna kan till exempel föreställa hus som inte längre finns, bilder av järnvägen, verksamheter som lades ned, eller något helt annat.

Artikelbild

| Östercentrum med dåvarande Tempo. Enligt uppgift är bilden tagen någon gång mellan 1970 och 1973.

Vi efterlyser gamla bilder, men de kan också vara bara fem eller tio år gamla.

Vill du ha ännu mer nostalgi?

Missa inte vårt bildextra om Visbybutikerna som försvann.

Läs mer om Gamla bilden och se fler bilder i vårt bildspel>>