Radio Gotland satsar på en ny form av "Gotland Runt" och gör en nysatsning på fredagar efter nedläggningen av "Maris Café".

Anledningen till att programmen läggs ned är att Sveriges radio centralt bestämt att P4 Gotland inte får ha livemusik under lika många timmar som nu, och att P4-kanalerna sänder mer musik från centralt håll.

– Vi ska försöka få fler lyssnare mellan 30 och 50. Då är en del i det att hitta dem genom att lansera nya program för att hitta nya lyssnare, säger Jacob Wesley, kanalchef vid P4 Gotland.

Artikelbild

| Jacob Wesley, kanalchef på P4 Gotland.

– När vi sänder de nya programmen ska det vara möjligt att bryta om det händer någon nyhetshändelse som vi måste prioritera.

Nysatsningarna blir bland annat "Nya Gotland Runt" som kommer att ledas av Joakim Åstrand och en annan, i nuläget okänd, kollega. Programmet kommer sträcka sig över totalt tre timmar på onsdagar.

– Det ska vara ett mer aktuellt program och sedan kommer vi precis som tidigare att träffa vanligt folk som vi gjort tidigare, säger Jacob Wesley.

Ett fredagsprogram kommer att ledas av Maria "Majen" Rundby och Joakim Åstrand, och det kommer i vissa delar att likna "Maris Café". Arbetsnamnet är för tillfället "Fredagsmys med Majen och Jocke" och kommer vara tre timmar med "Majens flipp eller flopp" som sänds vid lunchtid på fredagarna.

Artikelbild

– Det är livemusik, direkta tävlingar, studiomusik med kafé och intressanta gäster. Dagordningen och formatet är inte ännu helt spikat, men det är ungefär så som det kommer att se ut, säger Jacob Wesley.

Programmen kommer att börja sändas i P4 Gotland när sommartablån är slut.