Regionpolisenchefen för region mitt Carin Götblad har sedan länge haft en liten udda tradition när hon bjuder över vänner till nyår i sitt hem på Gotland. I tio år har hon nämlingen haft som tradition att vinterbada på sin födelsedag.

– Jag brukar alltid ha en liten bjudning på nyårsdagen. Det brukar passa väldigt bra då många är väldigt trötta efter nyårsfirandet. Några är med på det direkt medans andra får man mentalt förbereda. Vissa år har det dock varit svårt att få ihop folk att ställa upp men jag brukar locka med att de får förtur på mina scones, säger hon.

Enligt Carin Götblad låg temperatuern på tre grader till årets bad, och själv vinterbadar hon flera gånger om året.

– Det sållar verkligen angnarna från vetet. Men det är också väldigt uppfriskande och får en att piggna till. Lustigt nog blir man också varm väldigt snabbt efter att man har varit i, säger hon.

Badet inträffade strax innan stormen Alfrida. Någonting hon kände var tur.

– Det blåste rejält redan då men hade det blåsit lika mycket som det gjorde under onsdagen hade jag inte heller vågat, fortsätter hon.

Bland de gäster hon hade lyckats få med sig till årets vinterbad fanns astronauten Christer Flugesang.

– Det var mindre kallt än jag trodde. Men jag hade förberett mig mentalt för det. Jag är egentligen inte så förtjust i bad men det här var kul och väldigt uppfriskande. Sedan är jag inte den som säger nej till sådana här saker, säger han.