Det nyinstiftade priset har fått namnet Hela Gotlands Hjälte, och kommer att uppmärksamma någon som gjort något "osjälviskt och uppoffrande för någon annan", enligt Helagotland.ses redaktionschef Mats Pettersson.

– Syftet med priset är att lyfta fram och berömma personer som annars kanske inte syns och märks i media, nämligen vardagshjältarna. Vi är väldigt stolta över att kunna instifta det här priset, säger han.

Helagotland.ses läsare kommer själva att få nominera sina hjältar.

 

NOMINERA din hjälte här>>

 

Därefter kommer en jury att välja ut fem finalister bland de nomineringar som kommit in. Dessa kommer allmänheten sedan att få rösta på. Personen med flest röster blir Hela Gotlands Hjälte, och belönas med en prischeck på 10 000 kronor samt en glasstatyett av konstnären Jennie Olofsson.

Länsförsäkringar Gotland är trygghetspartner för det nyinstiftade priset, och övriga samarbetspartners är Destination Gotland samt Clarion Hotel Wisby. Samtliga partners har en plats i juryn, och samtliga bidrar även med priser både till vinnaren samt till de fyra som hamnar på delad andraplats.

– För att lyckas med det här är vi beroende av att våra läsare hjälper oss. Vi vet inte allt som händer på ön, så vi hoppas att så många som möjligt vill nominera sin egen vardagshjälte. Det kan vara något modigt som någon gjort, men det är inget måste. Vem som helst får nominera vem som helst, men skicka gärna med en liten motivering till varför just din vardagshjälte ska vinna, uppmanar Mats Pettersson.

Varför väljer Helagotland.se att instifta det här priset?

– Vi är öns överlägset största nyhetsförmedlare och opinionsbildare, och det ligger helt inom vårt uppdrag att lyfta fram vardagshjältarna. Vi känner dessutom att vi fyller en lucka genom det här priset, då det inte finns något liknande på Gotland i dagsläget.

Hela Gotlands Hjälte kommer att presenteras vid en prisutdelning i Vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby den 24 februari.