Utgrävningarna vid Hoburgen leddes av Gotlands Museums ansvarige arkeolog, Per Widerström:
– Vi grävde ut sex gravar, varav en visade sig helt tom. I de andra påträffades bland annat skelettdelar, som osteologer nu får ta sig en närmare titt på.
Att det finns gravar från vikingatiden i området är känt sedan länge. Delar av en stenkista har till och med varit synlig i markplanet. Majstregårdens ägare har skyddat en upphöjning vid parkeringen med en ring av trästolpar. Men redan innan dess har några gravar till stora delar förstörts, uppger Per Widerström. Marken ägs av föreningen Gotlands fornvänner.
– Länsstyrelsen och muséet kom överens om den insats som gjordes i helgen. Parkeringen ska jämnas till och buss- och biltrafik utanför P-platsen undvikas, säger Per Widerström.
Flera gravar var både skadade och plundrade. Men under en stensatt grav hittade arkeologerna ytterligare en äldre – och i den fanns fynd. Skelettdelar från både vuxna och barn, minst fyra personer har påträffats och förekomsten av bland annat genomborrade sältänder får Per Widerström att fundera på om gravfynden är ännu äldre än vikingatid. Kontroll av den historiska strandlinjen och kol-14 analyser kan ge vägledning om det framöver.
Kropparna i gravarna ligger i nord-sydlig rikting, med huvudänden i söder. Från kristnandets tid är regeln öst-västig gravläggning, men gränserna mellan historiska skeden är flytande och de lokala variationerna stora.