Texten kommer från Gotland.net.
Inte mycket har förändrats i verkstaden, tack vare Greger Abrahamson som förvaltar den. Här står cyklar på rad, från den äldsta höghjulingen till modernare modeller, tillsammans med verktyg och maskiner från verkstadens start för drygt 115 år sedan. Det luktar till och med olja, precis som det ska göra i en verkstad.
Hugo Wigström föddes i Källunge 1867. Smedjan och den egentillverkade metallsvarven finns fortfarande kvar vid gården Uggårds där Hugo Wigström började sin tekniska bana och där många uppfinningar såg dagens ljus, däribland Hansa-cykeln.
– Han var ett mekaniskt geni och gjorde cyklar från grunden, berättar Greger Abrahamson som förvaltar Hugo Wigströms cykelverkstad, och visar den för inbokade grupper.
När Hugo var i 20-årsåldern åkte han till Stockholm för att få se lite mer av världen. Det var där han kom i kontakt med den då nymodiga velocipeden. Den största nackdelen med cyklar på den tiden var priset, på 1800-talet kostade en cykel mellan 250 och 400 kronor. Vid Uggårds löste Hugo Wigström det på eget sätt. När han kom hem satte han helt sonika igång att bygga sin första egna cykel, en höghjuling som i stort sett var byggd i trä.
1899 flyttade Hugo Wigström till Visby, där han så småningom startade en egen verkstad på Klockgjutargränd. Här kunde han utföra avancerade mekaniska arbeten och ägna sig åt att tillverka cyklar och motorer. Det var också här han på allvar började tillverka Hansacyklarna. Av de omkring 350 cyklar som såldes under de tio år som tillverkningen var igång mellan 1905 och 1915, finns det bara tre stycken kända exemplar kvar.
När Hugo avlidit tog sonen Torsten över verksamheten, som övergick till att bli en cykelaffär och reparationsverkstad för cyklar och mopeder. Den öppna verksamheten lades ned 1978. Eftersom Greger blivit god vän med Torsten genom sitt intresse för främst reparation av motorcyklar, fick han ta över och förvalta Wigströms Velocipedaffär och reparationsverkstad. Verkstaden har inte några bestämda öppettider, men Greger Abrahamson visar den mer än gärna för mindre grupper på fem till femton personer, berättar han.