På tisdagen hölls den första av två kvaldagar i tävlingen Årets kock 2018. 32 kockar deltog från början, och på tisdagen stod det klart att 16 av dessa kom vidare till den andra kvaldagen (onsdag), där 8 kockar slutligen tilldelas en plats i finalen.
Kocken Luqaz Ottosson, restaurang Rot i Norrlanda, är nu vidare till kvaldag 2.
– Det känns jättebra, säger han efter att tävlingen avslutats.
Under tisdagen bestod tävlingen av ett teoriprov med 16 frågor, 25 råvaror som skulle namnges, samt att kockarna skulle tillaga den egenkomponerade rätt som man ansökt med till tävlingen Årets kock.
– Då hade vi 17 minuter på oss att färdigställa den och leverera sex tallrikar med den. Jag har varit väldigt förkyld i dag med feber och hosta, men det gick bra. Jag kände att det var stressigt ett tag, men jag kände mig nöjd och tänkte att jag hade ganska bra chanser, säger Luqaz Ottosson.
Den andra gotländska kocken som deltog i tävlingen, Jonas Karlsson (Lilla Bjers Gårdskrog), kom tyvärr inte vidare efter den första kvaldagen. Men han hänger inte mycket läpp för det, utan siktar på att delta i tävlingen igen nästa år.
– Lite otippat var det faktiskt, det kändes bra liksom. Råvarorna gick det bra med och maten kändes bra. Jag känner mig jättenöjd, men det var väl 16 stycken som var bättre, säger Jonas Karlsson efter tävlingens slut.
Under onsdagen väntar alltså andra kvaldagen i Årets kock för Luqaz Ottosson, då finalisterna utses.
– Vi ska börja klockan 7 på morgonen. Då ska vi få gå in och göra ett handlagsprov, där vi inte vet vad vi ska få testa. Det kan handla om att stycka ett djur eller vad som helst, säger han.
På onsdagen ska det också tillagas en rätt utifrån en råvarukorg, där innehållet på förhand är hemligt.
– Då har vi 2 timmar och 15 minuter på oss att komma på ett recept och laga till det, säger Luqaz Ottosson.