För ett drygt år sedan var då 21-åriga Moa Lindqvist som vanligt på väg från sitt arbete i Burgsvik till hemmet i Hemse. När hon passerade Äggboden i Alva noterade hon att en äldre kvinna i 70-årsåldern satt på parkeringen utanför butiken. Ett flertal bilar låg framför Moa, men ingen tycktes göra någon ansats för att stanna och hjälpa kvinnan. Moa vände dock sin bil och åkte tillbaka.

– Kvinnan satt helt öppet på parkeringen utanför Äggboden. Hon var bekymrad över att hon inte kom upp, och hon berättade att hon suttit där ett tag och att hon var stel och kall, säger Moa Lindqvist.

 

Artikelbild

LÄS OCKSÅ: Kandidat tre, August Söderlund räddade sin vän

 

Hon berättar att kvinnan troligtvis varit på väg in i bilen när den rullat iväg några meter. Hon hade hunnit få in äggen på sätet, men ramlat omkull när bilen börjat rulla. Nu satt den äldre kvinnan ett par meter ifrån sin bil, oförmögen att själv ta sig upp.

– Jag tog tag under armarna och lyfte upp henne. Sedan ställde jag henne mot byggnaden så att hon fick tillbaka sin balans.

Artikelbild

Moa Lindqvist ledde kvinnan tillbaka till sin bil. I sin egen bil hade hon en flaska vatten som hon gav till kvinnan. Hon berättade att hon bodde i Etelhem, men att ingen visste att hon lämnat hemmet.

– Hon sa att det inte var någon som visste att hon inte var hemma, och att ingen saknade henne av den anledningen. Hon kunde med andra ord ha blivit sittande där väldigt länge utan att någon saknat henne.

Moa hjälpte kvinnan in i sin bil, och körde sedan efter henne en bit innan deras vägar skiljdes åt. Sedan dess har Moa inte sett den äldre kvinnan, och hon minns inte heller vad hon heter.

– Hon var ju tacksam över min hjälp så klart, men mest var hon upprörd över att hon ramlat överhuvudtaget. Hon funderade på hur handlingen på Ica skulle gå, säger Moa med ett litet skratt.

Trots sin hjälpande insats ser Moa inte sig själv som någon hjälte, utan har en ödmjuk inställning till sin gärning.

Hur tänker du kring att du nu är nominerad till Hela Gotlands hjälte?

– Det känns ganska konstigt. Men det är så klart jätteroligt att bli uppmärksammad på det här sättet, det hade jag inte förväntat mig alls.

Du säger att flera andra bilar bara körde förbi, varför tror du att ingen annan stannade?

– Jag vet inte, jag tycker att det är konstigt. Hon satt ju helt öppet, och hade suttit där ett bra tag, så det är omöjligt att ingen skulle ha sett henne. Jag kan ju förstå om någon är stressad och sådär, men jag skulle inte kunna ha på mitt samvete att bara åka förbi och veta att hon satt där. För mig var det en självklarhet att stanna.