SÄ gick det för gotlÀnningen i Sveriges mÀsterkock

Efter en rafflande final i TV4 Àr Sveriges mÀsterkock 2019 utsedd. De tvÄ finalisterna slet med sina trerÀttersmiddagar och nÀr allt var klart stod en segrande gotlÀnning kvar pÄ pallen.

I Gabriels kök hemma i VÀsterhejde lagar han oftast maten till sig och sin sambo. HÀr lagas gÀrna vilt och mat frÄn det nordiska köket.

I Gabriels kök hemma i VÀsterhejde lagar han oftast maten till sig och sin sambo. HÀr lagas gÀrna vilt och mat frÄn det nordiska köket.

Foto: David Skoog

MĂ€sterkocken2019-04-03 20:59

Knivarna Àr nedlagda och den sista matrÀtten Àr fÀrdiglagad för den hÀr sÀsongen. Och nÀr juryns sista bedömning var gjord för i Är, var det Gabriel Jonsson frÄn VÀsterhejde som stod ensam kvar pÄ pallen.

– Det kĂ€nns riktigt skönt, sĂ€ger Gabriel Jonsson, som numera kan titulera sig Sveriges mĂ€sterkock.

– Jag har ju haft i tankarna lĂ€nge att om jag ska vara med i programmet sĂ„ ska jag satsa pĂ„ att vinna. Men jag har inte vetat vilken nivĂ„ jag legat pĂ„ alls. Och det bygger ju mycket pĂ„ vilken nivĂ„ alla andra deltagare ligger pĂ„ ocksĂ„. SĂ„ i Ă„r klaffade det bra, fortsĂ€tter han.

Finalen stod mellan Gabriel Jonsson och Wichudaporn Chaiyasaeng. En final med tvÄ klart skiljda menyer, trots att de fÄtt samma rÄvaror, och dÀr Gabriels meny tog hem segern efter juryns överlÀggande.

– Jag brukar försöka hĂ„lla det klassikt men med lite tvist. SĂ„ det blev en ganska klassisk meny. NĂ€r vi fick skaldjur till förrĂ€tt gick tankarna direkt till en soppa som jag tĂ€nkt ut tidigare men aldrig gjort. SĂ„ det blev en hummersoppa med en krans i botten av uppmarinerade hummerstjĂ€rtar, halstrad pilgrimsmussla och en krĂ€m av crĂšme fraiche och citroncest med lite löjrom och annat gott.

HuvudrÀtten var ganska styrd, och finalisterna skulle göra en Coeur de filet provencale.

– Eller oxfilĂ© provencale som jag sĂ€ger det. Och det hade jag aldrig gjort, men jag har Ă€tit det sĂ„ jag visste hur den skulle vara. Det Ă€r tre moment som ska klaffa, och den blev jag nog mest nöjd med.

Desserten av choklad dÀremot föll egentligen inte riktigt Gabriel i smaken. Och genomförandet blev Àven det lite problematiskt.

– Det var inte riktigt drömmen för mig. Jag gillar att Ă€ta desserter, men inte att göra dem. Och choklad Ă€r inte min starka sida. Chokladbrownien sket sig lite dĂ„ den inte satte sig i frysen som den skulle göra, sĂ„ dĂ„ fick jag tĂ€nka om helt och hĂ„llet, och upplĂ€gget blev inte alls bra. Men dĂ€remot smakade det vĂ€ldigt bra, sĂ€ger Gabriel Jonsson.

TÀvlingen, som visades i TV4 pÄ onsdagskvÀllen, var inte direktsÀnd utan spelades in tidigare. SÄ Gabriel har gÄtt som mÀsterkock i hemlighet för sig sjÀlv ett tag, i vÀntan pÄ att fÄ berÀtta.

– Nu Ă€r det skönt att det Ă€r över. Och att man kan berĂ€tta för folk att man vunnit. Det har varit svĂ„rt att hĂ„lla tyst, sĂ€ger Gabriel Jonsson.

Framöver kommer han bland annat att arbeta med sin Youtubekanal "Ett gott land" men han har Àven börjat visa upp sig pÄ Ica maxi i Visby med enklare matlagningskurser, matsnack och tips pÄ hur man minskar matsvinnet. Sedan finns det Àven tankar pÄ att öppna en matstudio nÄgonstans pÄ Gotland inom en snar framtid.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om