Känsliga ämnen i fokus på mansmöte

Hur ska man som pappa och man från Irak ställa sig när tonårsdottern vill att pojkvännen Kalle sover över? Det var en av många relationsfrågor som diskuterades på ett mansmöte i integrationsenhetens regi.

Karim Alsaleh.

Karim Alsaleh.

Foto: Linus Ehn

MANSMÖTE2019-02-25 08:45

Män i alla åldrar med utländsk bakgrund samlades på kompetenscentrum i Visby för att prata mansroll och relationer. Det blev minst sagt öppenhjärtigt, en hel del garv och mycket prat om hur det är när det gamla hemlandets normer krockar med det nya landets kultur. Karim Alsaleh, 60:

– Jag glömmer aldrig när en av mina döttrar kom hem med en kille som heter Kalle när hon var 17 år. Han stannade och åt middag, det blev senare och senare. Jag och min fru tittade på varandra och viskade: ”Ska han aldrig gå hem!?”. Det blev sent, jag gick och hämtade en madrass och sa att Kalle fick sova på golvet om han skulle vara kvar över natten.

Att flytta till Sverige från Irak med familjen var en stor omställning, berättar Karim. Det som varit otänkbart i det gamla landet var vardag i det nya.

– Det blev många Kallar under de åren, jag har flera döttrar, säger Karim Alsaleh.

LÄS MER: Här läser eleverna för att klara livet

Med den berättelsen var diskussionen kring det arabisktalande bordet igång. Det som berättades var av mycket personlig sort.

– Ett irakiskt par jag känner har fem barn och när de bodde där hade kvinnan inget jobb och kunde sköta allt hemma, men i Sverige har hon jättemycket att göra utanför hemmet. Men hennes man hjälper inte till med någonting, hon beklagar sig för mig, men jag vet inte hur jag ska ta upp det med honom, berättade Hassan.

Hassan heter egentligen något annat, men vi kallar honom så för att den här skildringen inte ska bli alltför utpekande.

– Han får väl hjälpa till lite, vad ska hans barn säga, undrar Hassan.

Han berättar själv att han brukar titta på Youtube-klipp om matlagning för att lära sig laga mat.

– Men jag blir bara bra på att baka kakor, baclavas och sådant. Men min fru gillar det, avslöjar Hassan.

Några skrattar, andra ler, men Ali ser bekymrad ut. Han vill berätta om ett problem han har med sin tjej som är från Gotland.

– Jag gillar inte att hon går ut på disco med andra män.

– Alltså, jag struntar i att hon går ut med sina kompisar, men grejen är att jag inte gillar kompisarna. De dricker för mycket alkohol, berättar Ali.

Han oroar sig för att kompisarna ska ha dåligt inflytande och blir ledsen när hon inte vill vara med honom på helgkvällarna. Ali heter egentligen något annat. En livlig diskussion på arabiska och svenska följdes av konstaterandet; det är väl lika bra att säga det till henne.

LÄS MER: Större andel nyanlända i Sverige får jobb

– Men vad skulle ni säga om er son kom hem med en Kalle och sa att han var förälskad i honom? Säger Karim Alsaleh för att ge diskussionen nytt bränsle. En pinsam tystnad bryts av Ali.

– Det är sånt som hände i Bagdad med.

– Och i Damaskus, säger en äldre man från Syrien.

Männen runt bordet får lite svårt att hitta de rätta orden kring ämnet.

– De får väl bestämma själva, hur de vill leva sina liv, instämmer männen runt bordet till sist.

Ett 80-tal män som talar arabiska, farsi och tigrinska var med på träffen som pågick under en hel dag.

– Det var en inspirationsdag med syftet var att fånga upp mäns frågor kring att hitta en mansroll som fungerar i Sverige. Det har varit mycket snack om sexualitet och genusfrågor. Vi har framför allt talat om hur mycket som finns att vinna på mer jämställdhet, säger Janne Nordstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om