Så gott som varje år har hon suttit i främsta raden när Socialdemokraternas ledare hållit sitt politiska tal under Almedalsveckan, den vecka som i somras firade 50 år sedan Olof Palmes första numera klassiska anförande.
Han höll det vid Kruttornet i Visby, i väntan på att färjan skulle ta familjen åter till fastlandet.
Sannolikt hade han förberett vad han skulle säga i köket på Fårö. Det brukade han göra, samtalen i telefon var många och långa med partikollegerna i Stockholm.
Makarna Palme lockades till Gotland första gången 1955 och fann Sudersand helt oemotståndligt.
– Tänk, vilket underbart paradis den stranden var för barnen! Och det fick våra tre pojkar sedan också uppleva, sade Lisbet Palme i en lång intervju med GT:s Annika Melin sommaren 2008.
På Fårö fann makarna några veckors semester-ro, här såg de sina söner växa upp, här tillät de svårimponerade ortsborna familjen vara i fred.
Sedan 1962 hyrde sedan familjen Palme ett hus av en privatperson på Fårö. De delade huset med en familj från samma radhuslänga de bodde i, i Vällingby.
På Fårö höll Olof Palme ofta sina politiska möten på dansbanan och han tog inte sällan med sig utländska gäster till Fårö. Då brukade de äta middag tillsammans i familjens hyrda hus.
Efter mordet på maken fortsatte Lisbet Palme att i flera år hyra av samma familj under somrarna. Även gångna sommaren fick hon möjlighet att tillbringa på Fårö, trots att hon insjuknat under våren.
Sönerna har som vuxna kommit att bygga egna fritidshus på Fårö, vilka de än i dag har kvar.
Med tiden tyckte Lisbet Palme att Almedalsveckan fått ett helt annat fokus än de hjärtefrågor hon brann för; barnen och deras villkor. Som engagerad i FN:s barnfond Unicef under 13 år var hon därför ganska hon besviken.
– Det är mycket ekonomi på seminarierna och det är sällan de intressena paras med intresse för barn, sade hon i GT-intervjun.
Den gravvård som är rest vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, och där Lisbet Palme sannolikt också kommer att vila, är en natursten i granit hämtad från deras sommarparadis.
LÄS MER: Lisbet Palme har avlidit
Det var stenhuggaren Nils Nilsson vid Lauters som fick förfrågan om att leverera den.
Han letade under en april-vecka och presenterade sedan förslaget för Lisbet.
– Vi hade aldrig setts förr, men under arbetets gång träffades vi ett tiotal gånger, har han berättat för GT.
Det flyttblock av granit familjen till slut valde låg en bit ut i havet. Enligt geologer hade det sannolikt förts till Gotland från Baltikum under istiden.
Förutom flyttblocket från Fårö består gravplatsen av en skifferhäll från Offerdal i Jämtland. Allt är designat av Nils Nilsson i samråd med familjen Palme.
Det är många ortsbor som kommit Lisbet Palme, och tidigare även Olof, nära, såväl partikamrater som ”vanligt folk”.
En som kom att få en annorlunda relation till änkan Lisbet var gotländske polisen Ronnie Nilsson, mellan 1984 och 2002 anställd inom Säkerhetspolisen.
Efter mordet på statsministern den 25 februari 1986 kom han tre år framåt att fungera som Lisbet Palmes personliga livvakt.
– Vi blev inte direkt vänner, vår uppgift att få henne att leva ett så normalt liv som möjligt. Men vi kom alltid bra överens, har han berättat i en GT-intervju.
Lisbet Palme avled på torsdagen efter en tids sjukdom. Hon blev 87 år.