Mycket sällsynt fågel har siktats på Gotland

Fågeln räknas som en förstaklassens raritet bland ornitologer. Under söndagen kunde den siktats på Gotland för första gången på över 20 år.

Foto: Mats Engquist

Långväga gäst2017-05-22 19:05

När Mats Engquist var ute på Asunden i Slite under söndagen gjorde han ett oväntat fynd.

– När jag var på väg hem såg jag fågeln vid sidan av vägen. Den satt 15 meter från bilen, säger han entusiastiskt.

Han kontaktade då fågelkännaren Per Smitterberg, och tillsammans kunde de konstatera att det rörde sig om en bronsibis.

– Då larmade han, säger Mats Engquist.

Det dröjde inte lång tid innan öns samtliga fågelentusiaster tagit sig till Asunden.

– Varenda fågelskådare på Gotland var där. Jag vet några som var nere i Sundre och skådade, men när de fick höra om bronsibisen satte de sig direkt i sina bilar och körde hit. Vi var säkert runt 60 skådare från hela Gotland här.

Bronsibisen håller egentligen till på varmare breddgrader – närmsta häckningsområdet från Sverige är Svarta havet.

– Det har varit så varma sydostvindar den senaste tiden så antagligen har den här hängt på några andra flyttfåglar som skulle norrut, säger Mats Engquist och fortsätter:

– Den är mycket sällsynt i Sverige, den räknas som en trestjärnig raritet. Senast den syntes till på Gotland var år 1996 på Stockviken i Öja. Så det känns lite häftigt att upptäcka en sådan här raritet.

Mats Engquist, som arbetar på Solklintsskolan, tog under måndagen med sig sina elever till Asunden.

– I dag var det kanske ett 10-tal fågelskådare på plats. Men då syntes den inte till. Den kanske har dragit vidare eller så har den begett sig in i vikarna eftersom det blåser lite. Men den gick i en sådan lugn takt och verkade inte ha så bråttom så jag tror att den finns kvar, säger han.

Bronsibis

Den är 60 centimeter lång med en mörkt rödbrun fjäderskrud och lång böjd näbb, som liknar en storspovs. Den häckar i kolonier i vass eller träd, huvudsakligen i sydöstra Europa men även i träskområden i varma trakter i alla världsdelar utom Sydamerika. Den observerades för första gången i Sverige år 1798 på Gotland. Senast den sågs på Gotland var 1996 i Stockviken i Öja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om