Kvinnan vars energi aldrig tycks sina

Snart 70 år och över 70 arbetstimmar i veckan. Inger Harlevi kan ses som själva definitionen av att ha många järn i elden. Men själv längtar hon efter mer tid med barnbarnen, att bli en farmor och mormor att räkna med.

Foto: Per Leino

Lång intervju (GA)2019-02-24 08:23

När andra väljer att trappa ner i livet valde Inger Harlevi att trappa upp. Sedan valet i höstas är Inger Harlevi ordförande för regionfullmäktige. Hon är även förtroendevald i Svenska kyrkan, har diverse uppdrag för Hansan, är ledamot i flera styrelser, är ordförande för Gotland Art Week och arbetar med Gotlands Deckarfestival. Den naturliga frågan är vad hon får all energi ifrån.

– Det är något jag har fått förmånen att vara utrustad med. Jag har nog haft gott om energi sedan jag var liten, och alltid tyckt om att vara igång. Jag känner att jag som regel får positivt gensvar och kan ofta se att jag gjort något som drivit utvecklingen framåt, säger hon.

Det höga tempot trivs hon med.

– Jag gör sådant som triggar mig. Jag går med glädje till det jag gör, även om det kan kännas tufft ibland, säger Inger Harlevi.

Hon berättar att hon tackar nej till en del uppdrag, dels på grund av tidsbrist och dels om det inte känns meningsfullt.

– Jag måste känna att jag kan uträtta något när jag är där, jag är väldigt resultatorienterad. Jag hatar sammanträden där det inte händer något.

GA träffar Inger Harlevi en eftermiddag i församlingshuset vid Visby domkyrka. Dagen har varit full av möten i vanlig ordning, en arbetsvecka brukar innebära minst 70 timmars jobb, berättar hon.

– Det blir ofta långa vardagar men jag försöker verkligen lyssna på kroppen och också vara ledig och koppla av. Även om jag kan sätta mig hemma en kväll och jobba så tar jag inte med mig något när jag går och lägger mig.

Efter att ha varit egen företagare och arbetat med turism i 35 år klev hon in på den politiska arenan för Moderaterna. Det var efter valet 1991 som Inger Harlevi blev uppringd av moderaten Roy Hansson, som frågade om hon kunde tänka sig att bli ordförande när kommunen slog samman kultur- och fritidsnämnden.

– Jag tyckte illa om båda ställena. Jag hade rätt mycket med dem att göra eftersom de var involverade i turismfrågor. Samtidigt tyckte jag att de hade världens potential och det triggade mig. Det var så jag blev biten av ett samhällsengagemang, berättar Inger Harlevi.

Moderaterna på Gotland har haft en minst sagt motig höst. Först backade de i valet och förlorade sitt riksdagsmandat. Sedan valde några företrädare att lämna partiet, och i november anmäldes en företrädare för grov förskingring, efter att det upptäcktes att denne tagit större summor ur Moderaternas partikassa.

– Det har varit tufft. Framför allt den ekonomiska brottslighet som uppdagades har varit jättejobbig. Pengarna är en sak, det påverkar vad vi kan göra under året, men besvikelsen tar jättehårt, säger Inger Harlevi.

Partiet mår efter förutsättningarna bra, säger hon. Ekonomin väntas dock vara ansträngd en tid framöver, men Inger Harlevi tror inte att det kommer påverka den lokala valkampanjen till EU-parlamentet under våren.

– Vi reser oss igen såklart. Själva sakfrågan är överlämnad till polisen och det är deras sak att hantera den. Det stärker oss också, det här att vi måste hitta lösningar utan pengar. När det är som värst tror man att det aldrig tar slut, men det stärker. Nu kan vi börja bygga för framtiden igen.

För snart tio år sedan övervägde Inger Harlevi själv att lämna politiken.

– Det var allmänt tjafsigt och det kändes som att det var läge att lämna. Men jag stod redan på fullmäktigelistan och där ville jag sitta kvar, och så blev det, säger hon.

Efter att ha varit aktiv politiker i snart 30 år tycker hon fortfarande att det är roligt och känns meningsfullt.

– Det är roligt att vara med och få föra fram idéer om hur man kan utveckla Gotland. Det är väl det som alla politiker brinner för, oavsett partibetäckning, säger Inger Harlevi.

Vad driver dig politiskt?

– Rent generellt, oavsett om det är kommunpolitik eller kyrkopolitik, tycker jag att samhället har en skyldighet att ta hand om de som har det svårast. Att ge alla människor en dräglig tillvaro.

Som tur är besitter Inger Harlevi inte bara gåvan av att ha mycket energi, utan även av att koppla av snabbt. Men återhämtning innebär inte nödvändigtvis att ligga på sofflocket. Faktum är att det nästan aldrig innebär det.

– Jag är ute och går. Jag har en gammal mamma som jag hälsar på minst en gång varje helg. Så försöker jag om det passar, vilket det sällan gör, att se när något barnbarn spelar hockey eller innebandy. Jag försöker hinna gå på något kulturevenemang och bara sitta rakt upp och ner och läsa en bok med, säger Inger Harlevi.

Ibland tar dock energin slut.

– När jag känner att kroppen inte vill mer så får det vara bra. Det kan vara att jag sitter och skriver en kväll och rätt vad det är känner jag att nej, nu orkar jag inte skriva en mening till, säger Inger Harlevi.

Det är inte ovanligt att det blir uppemot hundra hotellnätter per år i jobbet. Trots det gillar hon att resa, men då är det inte tal om hotellrum utan det ska vara lägenhet. Det ska även vara varmt, för vinter slipper hon helst.

– När jag åker på semester har jag inget problem att bara ligga i en solstol och läsa böcker, även om folk inte tror det eftersom jag är i farten så mycket. Jag har inget behov av att se massa saker, säger Inger Harlevi.

Hon har fem barn och sex barnbarn. Tre av barnbarnen bor på Gotland, två finns i Västerås och ett i Falun. Det är just barnbarnen hon längtar efter att kunna spendera mer tid med i framtiden.

– Just det här att kunna vara under en sammanhängande tid hos dem. Att finnas i närheten och att kunna ställa upp. Jag är en farmor och mormor som de inte kan räkna med än så länge.

När sätter du punkt?

– Det får bli successivt nu, och det är inget jag upplever någon dramatik kring för egen del. Jag tror inte att man ska klippa tvärt, så mycket som jag är i farten. Sedan är det ofta mandatperioder som styr, säger Inger Harlevi.

Kommer du ställa upp för omval?

– Det vet jag inte. Jag är ordförande i Posk på Gotland och vi började prata kyrkoval 2021, så jag är med och driver det men det innebär inte att jag ska fronta. Jag vill att det är andra som kliver fram.

Inger Harlevi

Ålder: 69 år.

Bor: I hus i Visby.

Familj: Fem barn och sex barnbarn.

Uppdrag

Är ordförande för regionfullmäktige.

Är 2:e vice förbundsordförande inom Moderaterna på Gotland och vice gruppledare i fullmäktigegruppen.

Heltidsanställd på Inspiration Gotland.

Ordförande för kyrkorådet på Gotland. Ledamot i kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige. 2:e vice ordförande av stiftsstyrelsen. Ordförande i Visby stifts internationella samråd. Sitter i Samfälligheten Gotlands kyrkor och är ledamot av nämnden för samfälligheten. Ordförande för Posk på Gotland. Sköter Gotlands kyrkvecka. Är från och med i höst en av Gotlands två ledamöter i kyrkomötet.

Vice ordförande för Hansan. Ansvarig för Hansan hos Europarådet. Är ordförande i nätverket för Europarådets 33 Cultural Routes.

Hjälper just nu Destination Gotland med deras marknadsföring i Tyskland.

Ordförande för Gotland Art Week och initiativtagare till Gotlands Deckardagar.

Ledamot i Gotlandsmusikens styrelse och Gotlands fornvänners styrelse.

Styrelseledamot i Tryffelakademin som arrangerar Tryffelfestivalen.

Vice ordförande av Sigtuna stiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om