De sju luciakandidaterna övar för fullt inför sitt uppdrag.

– De ska sen ut och sjunga på äldreboenden, vårdinrättningar och större butiker över hela Gotland, säger Monica Kämpe, projektledare för Gotlands lucia.

Hon meddelar att turnén är fullbokad och kommer att följa traditionerna som gjort det så uppskattat under så många år.

Vad som ändrats är hur det avgörs vem som ska bära kronan.

– Jag kommer att prata med tjejerna och fråga vem som känner sig manad att vara lucia och vilka som nöjer sig med att vara tärna. Sen låter vi lotten avgöra det hela, säger Monica Kämpe.

Luciakandidaterna får lite tid att fundera på om de vill stå där längst fram i december.

– Det handlar ju om att vilja ha positionen där man får en hel del uppmärksamhet, det ska man ju vara bekväm med också, säger Monica Kämpe.

Hon beklagar inte att röstningsförfarandet försvinner. Omröstningar om vem som ska vara lucia urartar lätt i en allmän popularitetstävling.

– Jag minns ju hur det var när man själv gick i skolan. I bästa fall vann den som hade flest kompisar eller släktingar som kunde rösta. Risken finns ju att det urartar till någon allmän skönhetstävling, när det ska handla om att sprida ljus och glädje i mörkret, säger Monica Kämpe.

Förra året besökte luciatåget ett 60-tal platser på ön, då samlade de in pengar till förmån för Föreningen som arbetar för barn och ungdomar med funktionsvariationer, FUB.

Pengarna användes senare till en dansresa för medlemmarna.