I dag firas Alla hjärtans dag, den dag man ska vara alldeles särskilt snäll och kärleksfull. Barnen på förskolan Storken i Visby tycker det är viktigt att vara en snäll kompis:

– Man kan lämna en teckning om man tycker om någon, säger Emma Ringqvist, 5.

Frågan är vad kärlek egentligen är och hur det känns. Storken-barnen, de sex GT träffade på onsdagen, vet inte riktigt men kanske får de vara med om det en dag, tror de.

Artikelbild

Rent vetenskapligt är kärleken inte sådär magisk och vacker som vi vanligtvis tänker oss. Istället handlar det om evolution och styrs av hjärnan.

– I grunden är kärlek en reaktion på en annan individ, bestående av kemiska reaktioner där hjärnan skickar ut signaler och stimulerar produktion av främst testosteron vilket är avgörande för vår reproduktionsförmåga, säger farmaceuten Ynette Gustavsson till allas.se.

Men oavsett detta går det att vara kärleksfull mot sin omgivning, i den meningen har ålder ingen betydelse. Theodor Flodman säger att han är kär i sin mamma, Sabell Hallbom tycker om sin mormors hundar och katter och Georg Hultsten och Victor Bergström tycker om varandra, de dagar då båda är där är de roligaste på förskolan.

– Det är bra att vara snäll, annars får man inga julklappar, säger Victor, 5.

Artikelbild

| Barnen på förskolan Storken i Visby har tillverkat hjärtan för kärlekens skull. Från vänster Victor Bergström, Georg Hultsten, Sabell Hallbom, Emma Ringqvist, Ester Alvinge och Theodor Flodman.

Även om vi ibland kan förledas att tro annat finns det väldigt mycket kärlek i världen. På onsdagen uppmanade Helagotland.se läsarna att skicka in sina kärlekshälsningar, vilka kom i mängd. Här är några av dem:

”Henrik, Nåva och Agnes, ni är mitt allt, jag älskar er” hälsar Josefin.

Artikelbild

| Regiondirektör Peter Lindvall vet hur man håller kärleken vid liv.

”Puss Sebastian, du är min stora kärlek” hälsar Hannah.

”En alla hjärtans dag-kram till mamma och pappa Björklund i Rone från dottern i Ösmo” hälsar Jullan.

Artikelbild

| Godis, rosor, champagne eller en extra varm kram kan göra susen i dag.

Peter Lindvall är regiondirektör och jobbar mycket, men det händer att även han lättar på kavajen:

– Erika och jag har varit tillsammans i många år och gifta i snart 27. Vi har delat kärlek och sorg, två av tre barn har flyttat hemifrån så nu får vi mer egen tid. Vi är duktiga på att prioritera att umgås med varandra och vänner. Goda middagar, konserter och turer med vår husbil är saker vi försöker hinna med för att hålla kärleken brinnande.

Se där, ett gott råd från en som uppenbarligen kan.

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom katolska kyrkan redan under 400-talet, först under 1960-talet etablerades dagen i svenskarnas medvetande.

Då lanserades den av kommersiella skäl med amerikansk förlaga men gjorde inträde i almanackan först 1985.

Valentines day, eller Alla hjärtans dag, har blivit en dag då man uttrycker sin kärlek, antingen i ord eller med någon enkel gåva.