Luqaz Ottosson, med egna restaurangen Rot i Norrlanda, hade tagit sig vidare till den andra och sista kvaldagen i tävlingen Årets kock. Men längre än så gick det inte. På onsdagen när poängen räknades ihop efter dagens utmaningar räckte Luqaz Ottossons samlade poäng inte hela vägen till en av de åtta finalplatserna. Han fick 39 poäng, och det krävdes 54 för att hamna i final.
– Det var synd, men jag tycker ändå att det känns okej. Jag är väldigt nöjd utifrån förutsättningarna. Nu var jag väldigt nära också, bara nio poäng ifrån. Men jag har också varit förkyld och haft feber under hela den här resan och det blir svårare att laga mat om man inte kan smaka av ordentligt och inte har samma energi.
Under onsdagens kval gjordes ett handlagsprov som gick ut på att filea lax.
– Och efter handlagsprovet var uppgiften att laga och komponera en varmrätt på den här laxen, en regnbågslax, säger Luqaz Ottosson.
Efter tävlingen återvänder han nu till Gotland och ska inom kort öppna upp restaurang Rot i Norrlanda för säsongen.
– Nästa år kan man söka till tävlingen igen. Ett år går fort, säger Luqaz Ottosson.
I förra årets tävling lyckades han ta sig till finalen av Årets kock, men vann inte tävlingen.