– Oftast har det blivit samma stuga som man gjort och så har mina döttrar hjälpt till med dekorationen. I år var det inga barn hemma så min sambo och jag började spåna på lite alternativ. Tillslut föll valet på S:ta Karins ruin, säger han.
Mats Englund konstaterar att bygget som vanligen brukar ta en kväll tog lite längre tid än vanligt, men han är nöjd med slutprodukten.
– Min lillasyster är jätteduktig på att bygga pepparkakshus, jag hoppas dock att jag lyckas bräcka henne med ruinen, säger Mats Englund och skrattar.
Hemligheten bakom mästerverket är en kombination av extra mycket mjöl i degen, lång gräddning och ett öga för detaljer.
– Om man vill få det riktigt bra så ska man satsa på att göra en egen deg, men framförallt ska man lägga ordentligt med tid på garneringen, det är där den stora skillnaden görs, konstaterar pepparkashus-experten Mats Englund.