LÄS MER om det pris som Linda nominerats till: Hela Gotlands Hjälte

Far och dotter Jan Nilsson och Linda Todd har alltid stått varandra nära men det som hände hemma på gården den första maj förra året har för alltid förändrat deras relation.

66-årige Jan Nilsson hade varit ute i skogen dagen innan. Han tyckte att det ömmade konstigt i kroppen men trodde att det var träningsvärk.

Artikelbild

– Jag kände ju mig frisk och stark och jag tränar mycket.

Alla hans barn med familjer var samlade hemma på Alskute gård i Levide den där dagen av andra orsaker. Linda hade precis återvänt med bilen efter ett ärende.

– Jag stod vid garagedörren. Pappa var där, men när jag sedan vände mig om såg jag plötsligt att han låg på marken, berättar Linda.

Minnesbilderna är lite suddiga men hon kommer ihåg att hon skrek "pappa, pappa" och att hon såg hur han krampade i hela ansiktet.

Artikelbild

– Alla kom springande när de hörde att jag skrek, berättar Linda.

Efter en kort stunds förvirring där ingen förstod vad som hände agerade Linda. Hon slet upp pappa Jans skjorta och satte igång hjärt-lungräddning. Hon osäker på hur man skulle göra.

– Men man kan inte göra det värre än vad det redan är, det är bättre att agera än att inte gör något.

Linda kände hur Jans revben knakade och förstod att hon brutit sönder något. I den stunden kanske någon annan hade blivit rädd och slutat men Linda fortsatte pumpa på hans bröst.

– Han ojar sig för det ibland, att jag knäckte hans revben, säger hon och ler ömt mot sin pappa som skrattar tillbaka.

Det är tydligt hur stolt Jan är över sin dotter och de andra i familjen, som också hjälpte till.

– De gjorde det så bra. Och Linda räddade mitt liv. Så är det bara.

Från det att familjen larmade tog det cirka en kvart innan ambulansen kom, och strax efter anlände också räddningshelikoptern. Under hela den tiden höll Linda liv i sin pappa.

– Jag hade så många konstiga tankar i huvudet. Jag minns att jag tänkte mycket på mamma, hur skulle det gå för henne nu när hon blev själv i huset.

På något vis såg Linda sin pappa som död redan. Ändå gav hon inte upp. Det var inte förrän räddningspersonalen tagit över och Jan var ombord på helikoptern, som förde honom till Visby lasarett och sedan vidare till Karolinska i Stockholm, som det brast för Linda.

– Det var först då jag började gråta.

Jan är nästan helt återställd i dag. Det var ett kranskärl kring hjärtat som blivit igentäppt och som orsakade hjärtinfarkten. Nu äter han mediciner men kan i övrigt leva ett normalt liv.

– Det är en bragd det hon gjorde, naturligtvis.

– Och jag är så glad för att pappa får vara med, att vi får fira Fars dag fler gånger, säger Linda.