LÄS MER om det pris som Jonas nominerats till: Hela Gotlands hjälte

Det är den 12 oktober 2015. Jonas Laveryd håller en utbildning i säkerhet för sina kollegor på Destination Gotland, och innan gruppen tar lunch vill han visa räddningsbåtarna som ligger förtöjda innanför tankstationen på Holmen i Visby hamn. På väg till båtarna vinkar han till en bekant som står och fiskar på kajen med sina två barn, en femåring och en sex månader gammal bebis i barnvagn.

Jonas hoppar ner i räddningsbåten och börjar instruera kollegorna. Då hör han ett skrik.

Artikelbild

– Jag hörde på skriket att något var fel. Jag tog mig upp ur båten och sprang bort mot den plats där familjen stått och fiskat. Jag var nog på det klara med att någon ramlat i vattnet, för jag slängde av mig jackan och mobilen på vägen dit, säger han.

Jonas Laveryd berättar att han först trodde att det var det äldre barnet som ramlat i vattnet, men när han kom närmare insåg han att barnvagnen rullat ner för kajens sluttande kant.

– När jag kom fram var det bara skärmen som syntes ovanför vattenytan. Jag tänkte inte utan hoppade bara i.

Från kajkanten ner till det då elvagradiga vattnet var det omkring 2,5 meter, och under barnvagnen var det närmare fem meter djupt. Kollegor till Jonas har berättat att barnvagnen försvann under ytan i samma stund som han hoppade ner i vattnet.

– Så det handlade om sekunder. Hade jag kommit dit lite senare hade vagnen, där bebisen satt fast, sjunkit till botten.

Jonas, som utöver sin anställning på Destination Gotland arbetar ideellt för Sjöräddningssällskapet, fick tag i vagnen. Med hjälp av kollegor lyckades han få upp den på kajkanten. Väl där tog man barnet till en bil där det lindades in med filtar och jackor tills ambulans kom till platsen. Tack vare Jonas Laveryds snabba insats klarade sig den lilla bebisen utan skador.

Jonas är van vid att få larm om nödlägen till sjöss, men han berättar att just räddningen av bebisen påverkat honom extra starkt.

– Jag var väldigt skakig efteråt, och det berodde inte på att jag frös. Jag är van att få larm, men då hinner man förbereda sig. Nu hände allt så plötsligt. Att det var ett litet barn gjorde det hela ännu jobbigare, berättar Jonas, som själv har en femårig dotter.

Vad känner du när du tänker på händelsen nu i efterhand?

– Det är ganska lugnt egentligen, men jag kan fortfarande höra skriket i huvudet då och då. Det är ganska läskigt.

"Bebis räddad ur hamnen efter hjälteinsats" var rubriken på Helagotland.se efter händelsen. Känner du dig själv som en hjälte?

– Nej, det gör jag egentligen inte. Var det någon som skulle hoppa i var det jag. Jag är vid hamnen nästan jämt, så det är lite som ett andra hem för mig.

LÄS ÄVEN: Familjens hälsning till Jonas