Förmiddagen den 2 november i fjol lämnade Josefin Alfredsson hemmet i Barlingbo för att åka i väg i sin bil. Men hon hann bara några kilometer innan det fruktansvärda inträffade. På något sätt hamnade Josefin Alfredsson utanför vägen och fick sladd och plötsligt var hon på väg in i ett stort träd.

– Jag minns tyvärr allting från olyckan och därefter. Jag önskade att jag var en sådan människa som inte mindes vissa delar av det där helvetet. Jag minns inte när jag togs ur bilen, för då var jag sövd, säger Josefin Alfredsson.

När hon kraschade in i trädet satt John Glifberg vid matbordet inne i sitt hus intill olyckplatsen i Endre. Hans son satt och gjorde ett körkortsprov och John och hans fru trodde först att kraschen var en ljudeffekt i provet. Snabbt märkte de att så inte var fallet. Josefin Alfredsson hade krockat med ett träd på deras gård.

Artikelbild

| John Glifberg vid trädet som Josefin Alfredsson krockade med.

– Jag gick ut för att kolla vad som hade hänt och såg att det rök lite om bilen. Bilen var rejält krockad, och först såg jag inte att det var någon som satt i den, säger John Glifberg.

Han gick fram till bilen och fick där syn på Josefin Alfredsson som satt avsvimmad och han förstod snabbt att hon hade svåra skador.

– Jag såg hur foten var åt helt andra hållet och hur armen bara hängde. Hon låg över passagerarsätet när jag försökte öppna dörren och då började hon kvickna till, säger John Glifberg.

Han kämpade en stund med att få upp förardörren och till slut kunde han komma in. Josefin berättade att hon ville ut – men John förstod att det bästa var att sitta kvar.

Artikelbild

| Josefin Alfredsson och John Glifberg ses för första gången efter olyckan.

– Min första tanke var att hon skulle sitta helt still och inte röra någonting. Motorn hade åkt in förbi växelspaken och jag förstod att det här hade kunnat gå väldigt illa om hon hade kört rakt in i trädet och inte träffat på sidan. Då hade vi nog inte suttit här i dag, säger han och tittar på Josefin.

John höll hela tiden Josefins hand tills dess att ambulans och räddningstjänst kom till platsen.

Artikelbild

| Josefin Alfredsson berättar om de smärtor hon har haft efter olcykan.

– Jag kände ett väldigt lugn när han stod där och talade lugnt till mig. Han agerade verkligen som man ska i en sådan situation, säger Josefin Alfredsson.

Ambulansen körde Josefin till Visby lasarett för vidare vård. Dagen efter flögs hon med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset med en bruten fotled, bruten arm, krossad höft, två brott på höger överarm, fraktur på vänster nyckelben, brutet bröstben, blåmärken på lungorna och i princip alla revben var brutna.

Artikelbild

| Ännu finns det marken på det träd som Josefin Alfredsson krockade med.

– Alla, från läkare till minsta sköterska, har varit så fantastiska. Rehabiliteringen går framåt nu, men jag tycker det går väldigt sakta. De säger att jag ska bli helt återställd, säger Josefin Alfredsson.

Dagen för intervjun var det första gången som Josefin Alfredsson och John Glifberg sågs efter den dagen när han stod vid hennes sida i samband med olyckan i Endre.

Artikelbild

| Några vänner till Josefin Alfredsson byggde en ramp - så att hon kan ta sig ut och in till sitt hem obehindrat.

– Senaste gången jag såg det här ansiktet var jag i mitt livs hemskaste situation, var livrädd och hade jätteont. Nu sitter vi här i mitt vardagsrum och ler mot varandra, säger Josefin Alfredsson.

John Glifberg säger att det är speciellt att få träffa Josefin igen:

– Det är verkligen kul att se att det gått så pass bra för Josefin, säger han.

Hon menar att John gjorde allting rätt i samband med trafikolyckan.

– Till att börja med var han så snabbt på plats och hanterade allt som man vill att någon ska göra i det läget. Det var ingen hysteri, ingen panik, lugnt och igenkännande. Han släppte aldrig min hand och sa hela tiden rätt saker. Han lugnade mig på precis rätt sätt som man önskar att någon ska göra det i läget. Han var min ängel där, säger Josefin Alfredsson.

När alla kandidater till årets pris har presenterats startar en omröstning på Helagotland.se. Den 22 februari presenteras årets hjälte vid en gala som för tredje året i rad hålls på Clarion Hotel Visby.

Vinnaren får förutom 10 000 kronor av Länsförsäkringar Gotland och priser från Destination Gotland, Gotlands Media och Clarion Hotel delas ut till alla hjältar.