Jair Bolsonaro har enligt flera medier försvarat den tidigare militärdiktaturen och uttryck att kvinnor bör tjäna mindre än män. Poliana och Mattias har han drivit kampanj baserat på nationalism och homofobi.

– Demonstranter har redan blivit skjutna. Bolsonaro vill ge polisen så kallat ”vit kort”, som ger de mer frihet till att skjuta än att fråga, säger Mattias Andersson.

Poliana De Freitas är född och uppväxt utanför Sao Paulo. I 20-årsåldern flyttade hon till London där hon träffade gotlänningen Mattias Andersson. Från 2009 till 2016 bodde de i Brasilien, men valde därefter att flytta till Gotland med sina två barn Aaron och Maitreya.

Artikelbild

| Brasiliens nyvalda president Jair Bolsonaro.

– Vi flyttade strax innan ekonomin rasade ihop bland annat för stora utförsäljningar av statliga bolag. Det ledde till ett stort missnöje som Bolsonaro har tagit till vara på genom att hävda att han står upp emot det korrupta motståndet. Han är tio gånger värre Trump, säger Poliana.

– Fattiga får en väldigt snäv mediebild av vad som händer i landet för att många mediebolag ägs av frikyrkor och de allra rikaste. Till exempel tror många att Brasilien betalar mest skatt i hela världen, som från ett svenskt perspektiv är helt absurt. När jag drev företag betalade jag bara elva procent i skatt, säger Mattias.

En stor framgångsfaktor för Bolsonaro menar Poliana beror på att han spelar mycket på religion och värderingar.

– Att betala för välfärd är helt utanför mångas ramar, istället finns en ”ta hand om sig själv attityd”. Det är väldigt konservativa där vissa, speciellt de frikyrkliga, är emot abort och homosexuallitet. säger Poliana.

Artikelbild

| Poliana De Freitas är född utanför Sao Paulo men flyttade till Gotland 2016 tillsammans med resten av familjen.

Under hela valkampanjen har många av Bolsonaros anhängare försök ta ner motståndaren Fernando Haddad genom anklagelser om korruption och spridit fejkade nyheter.

– En stor del av Bolsonaros kampanjarbete har bestått i ”What´s up”-chattgrupper, där de har spridit olika fejkade nyheter. Till exempel en artikel som påstod att Haddad under sin tid som skolminister, föreslog sexuallupplysning för förskolebarn där en nappflasktopp hade formen av ett manligt könsorgan. Det handlade egentligen om sexualupplysning för högstadieelever, säger Mattias.