Årets bild arrangeras av den ideella organisationen Pressfotografernas klubb och är Sveriges största fototävling. En jury utser varje år årets bild i arton kategorier och har ofta många välkända namn inom fotografin på prispallarna. Årets prisutdelning ägde rum under helgen, och som vinnare av både "årets vardagsbild utland" och "årets rookie" finner vi gotländska 23-åringen Carla Lomakka.

– Jag är nog lite chockad, det har inte sjunkit in riktigt. Bland vinnarna finns det många som jag själv ser upp till och som jag själv tyckt om i många år, och nu är man en av dem, säger Carla Lomakka.

Carla studerar för närvarande bildjournalistisk med fokus på berättande bild vid Nordens fotoskola och är klar med sin utbildning nu i maj.

Artikelbild

| Carla Lomakka.

Hon vinner med en bild från sin skildring av ett undanskymt gaysamhälle i Tokyo, med namnet "Andrum", som bland annat ställts ut på Fotografiska museet i Stockholm under hösten.

– Det är en del av mitt examensarbete. Vi hade hela våren på oss, med två månaders fältarbete där vi kunde göra i princip vad vi ville, och det är så det kommit till. Det känns fint att bli prisad, för det är ett väldigt personligt projekt. Det är något jag gjort mycket research kring och spenderat väldigt mycket tid på, säger Carla Lomakka.

LÄS MER: Carlas bilder visar en dold del av Japan

Vad innebär priset för dig?

Artikelbild

| Vinnarbilden är från Carlas skildring av ett japansk gaysamhälle i Tokyo.

– Det innebär väl självkänsla och förtroende att lita på mig själv och vad jag vill göra och att det lönar sig när man gör något utifrån sig själv.