Våren är här!
Vårflod, vintergäck, torr asfalt, flyttfåglar och nyckelpigor i all ära. Formellt är det inte vår förrän medeltemperaturen håller sig mellan 0-10 °C, sju dygn i sträck.Den gränsen passerade Gotland i lördags!
Kartan uppdateras bara på tisdagar och fredagar och den 31 mars hade Gotland, i sex dygn, levt upp till vårens temperaturkriterier.
I och med att flygtrafikledningen på Visby flygplats, som varje halvtimme rapporterar till SMHI, kunde konstatera att även lördagens medeltemperatur hamnade på plussidan, så inträdde då alltså våren officiellt på ön!
Det är ovanligt sent. Normalt sett, baserat på medelvärden från åren 1961-1990, brukar det våras på Gotland den 15 mars.
Våren tar sin tid, i detta avlånga land. Längst ner i södra Sverige brukar den komma den 20 februari och längst i norr först 2,5 månader senare, den 5 maj.
Spår sommaren
Enligt bondepraktikan kallades april längre tillbaka för gräsmånad, troligen för att det bruna fjolårsgräset kommer i dagen.
Månaden ses som särskilt viktig när det gäller att förutspå skördeåret. Exempelvis säger urgamla Sibyllæ spådom:
"Mars torr, april våt, maj kall fyller bondens lador all.
Men april torr och ren är bonden till stort men".
Enligt bondepraktikan avgör dessutom de tre sista dagarna i april, hur juni, juli respektive augusti blir! Med detta konstaterat, kan det vara på sin plats att redan nu - förutom att njuta av våren - börja räkna in sommaren.
Enligt SMHI är det sommar när medeltemperaturen har legat över 10 °C fem dygn i sträck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!