Till minne av Dag Romell
Civilingenjör Dag Romell har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 83 år i Ringarum.
Närmast sörjande är hustrun Cisela Edström Wildes, och barnen i äktenskapet med framlidna Maj-Britt (f Allgén); Anita, Lars, Dan och Leif med respektive, samt barnbarn och brodern Vigg med familj.
Dag Romell var äldst i en syskonskara om fyra bröder, vars föräldrar var växtfysiologerna professor Lars-Gunnar Romell och hans franskfödda hustru, fil dr Marie-Marthe (f Riss). Han föddes i Stockholm och växte upp i Frankrike, USA och Djursholm. Somrarna tillbringades på Gotland som för alltid kom att inta en särskild plats i Dags hjärta. Hemmet var gästfritt och föräldrarna hade en stor och intressant umgängeskrets inom naturvetenskap och humaniora, vilket också kom att sätta sin prägel på Dag.
Han studerade vid den elektrotekniska sektionen på Kungl. Tekniska Högskolan och avlade civilingenjörsexamen 1949. Dag gjorde sitt examensarbete vid Hannes Alfvéns institution. Där fortsatte han också att arbeta efter examen fram till 1954 och deltog i utvecklingen av trokotronen - en ny typ av elektronrör som hade uppfunnits av Hannes Alfvén och dennes kusin Harald Romanus. I slutet av 1940-talet och början av 1950-talet fanns det stora förväntningar på att trokotronen skulle kunna bli en ny typ av snabb omkopplare inom telefonindustrin och LM Ericsson följde med intresse arbetet vid Alfvéns institution. Dag gjorde stora insatser vid utvecklandet av den cirkulära trokotronen vilken sedan kom att bli en kommersiell produkt i USA där den marknadsfördes av Burroughs långt in på 1960-talet.
Det var under tiden vid KTH i början av 50-talet som Dag påbörjade sin bana som uppfinnare och så småningom startade eget.
Med stort intresse ägnade han sig åt människors kreativitet och möjligheten att utveckla den kreativa förmågan, liksom nödvändigheten att stimulera kreativa insatser överallt i samhälle och näringsliv. År 1974 publicerade Liber hans bok "Kreativitet - en outnyttjad resurs", vilken trycktes om senast 1981 och stimulerade många människor. 1986 gav Dag en intressant bild av uppfinnandets och kreativitetens villkor i det omfattande projekt med videoinspelade intervjuer ("Dialogue Project") som professorn i kulturgeografi vid Lunds universitet, Torsten Hägerstrand, drev i samarbete med sin efterträdare Anne Buttimer. Dag värnade särskilt om uppfinnarnas ställning och arbetssituation, samt agerade kraftfullt och ibland kontroversiellt för att på alla sätt söka stärka entreprenörsandan i Sverige. Han anlitades ofta som föreläsare och seminarieledare vid ingenjörs- och uppfinnarutbildningar och var under många år styrelsemedlem i Svenska Uppfinnareföreningen.
Dag var en i många avseenden rikt begåvad person. I hans breda och alltid väl uppdaterade allmänbildning fanns politik, ekonomi, sociala frågor och ekologi. Hans idérikedom var påfallande stor - ibland alltför stor för att kunna förverkligas. Hans uppfinnarkarriär avrundades med en maskin för att tillverka sfäriska pellets, "kulved", för eldning i värmepannor. Dags engagemang gjorde också att han var med om att starta Miljöpartiet.
Yrkesvalet gjorde hans liv både utvecklande och påfrestande. Som innovatör och nytänkare blev han både ifrågasatt och nonchalerad. Ändå lät sig Dag aldrig nedslås, hans okuvliga, positiva inställning hjälpte honom alltid upp och framåt igen. Även då hans hustru Maj-Britt gick bort i cancer i 50-årsåldern och Dag blev ensam med två barn i skolåldern förmådde han fortsätta. När han så småningom träffade sin nya livskamrat Cisela Edström Wildes, så betydde det enormt mycket för Dag. Han fick 15 lyckliga år med henne i Sverige och i USA, där de var med om att grunda en ekoby i New York State.
Många minns Dag för hans sympatiska, öppna sätt att vara, hans varma skratt och hans stora pedagogiska talang. Han hade en lust i att förmedla delar av sitt breda vetande, som gjorde att man kunde gå ifrån ett möte med honom med känslan av att som en jämlike ha fått kunskaper, vilka man timmen innan saknat all insikt i. Sådana människor är numera sällsynta, men han var en av dem.
Bo Hagskog, managementkonsult
Sune Hilstad, VD Ingenjörssamfundet ISF, tidigare ordf i Svenska Uppfinnareföreningen, SUF
Bengt Lagergren, VD Inventure AB
Svante Lindqvist, professor i teknikhistoria, VD Nobelmuseet
Peter Norrthon, ekobyggare
Olof Wallerius, mångårig ordf i Svenska Uppfinnareföreningen, SUF
Bengt-Arne Vedin, professor i innovationskunskap
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!