Rapporten, som utgår från statistik från 2012, visar att barnfattigdomen uppvisar samma mönster som tidigare år, där risken för barn att hamna i utsatthet är störst för barn i storstädernas miljonprogramsområden, för barn till föräldrar med utländsk bakgrund och för barn till ensamstående föräldrar.
Enligt rapporten lever 1 128 barn på Gotland i ekonomisk utsatthet.
Barnfattigdomen varierar fortfarande kraftigt mellan Sveriges kommuner, och det finns även stora skillnader inom städerna. I Malmö lever 31,9 procent av barnen i ekonomisk fattigdom medan andelen är 3,6 procent i kranskommunen Lomma. I Stockholm är barnfattigdomen lägst i Bromma (5,2 procent) och högst i Rinkeby-Kista (36,7 procent).
Det är fortsatt stora olikheter i ekonomiska uppväxtvillkor för barn beroende på om de har föräldrar som är födda i Sverige eller om de själva och/eller deras föräldrar är födda i ett annat land. Nästan vart tredje barn – 29,1 procent – med utländsk bakgrund lever i ekonomisk fattigdom, jämfört med 5,2 procent av barn till föräldrar som är födda i landet, vilket innebär att barnfattigdomen är fem gånger högre i denna grupp. Att ha utländsk bakgrund eller en ensamstående förälder är faktorer som var för sig ökar risken för att leva under ekonomiskt knappa förhållanden.
Tillsammans förstärker faktorerna varandra: mer än hälften (53,4 procent) av alla barn till ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund levde i ekonomisk utsatthet 2012, jämfört med endast 2,1 procent av alla de barn som bodde med båda sina svenskfödda föräldrar.