Roligt på jobbet
Skratta. Leka. Och våga vara spontan är bara några av metoderna för att hitta arbetsglädjen igen. Det vet organisationskonsulten och "lekfarbrorn" Tomas Eriksson.Arbetsglädje. Smaka på ordet. Att tänka: "Hurra! Äntligen måndag och jag ska till jobbet!" Eller: "Oj vilka roliga uppgifter jag har framför mig! Även om de är många!"
Organisationskonsulten Tomas Eriksson arbetar ute på olika företag med att utveckla och väcka nya tankar. Arbetsplatserna han hamnar på kanske fungerar, men det finns alltid nya nivåer att upptäcka och avnjuta.
Med sig tar Tomas Eriksson bland annat lek, improviserad teater och skrattets befriande kraft. Glädje föder glädje. För glädje föder hälsa. Och glädje ger gladare kunder eller klienter som genererar mer affärer för företagen och bättre relationer för alla organisationer menar han.
- Själv blir jag rörd när saker och ting fungerar i samhället. När folk ställer upp för varandra och gör gott. Till exempel hjälper till att putta loss en bil som fastnat på en vinterhal parkeringsplats. Eller när en brandbil eller ambulans kommer farande med höga sirener och folk faktiskt stannar och väjer undan för att hjälpa fram transporten, säger han.
Potentiell glädje
Denna drivkraft fick honom också att lämna ingenjörsyrket och i stället arbeta med organisationer och grupper på arbetsplatser. Tomas Eriksson tror att det potentiellt finns arbetsglädje i alla slags arbeten.
Många gånger handlar arbetsglädje om hur man tänker, menar han. Att alla har en möjlighet i nuet att sprida glädje och må bra. Det är en inneboende mänsklig egenskap att vilja berika andras liv.
- När jag hjälper någon annan, som vill ha hjälp, utan att för den skull köra över mina egna behov, ger jag en present både till den andre och till mig själv. När du berikar andra, berikar du samtidigt dig själv, säger Tomas Eriksson.
En av de största "bovarna" som förtar arbetsglädjen är alla "måsten". Att tänka: "Jag måste göra det nu" kommunicerar ett tvång inför en själv. Att formulera sitt arbete i måsten innebär att man avsäger sig både ansvar och möjligheten att välja. I stället för att i telefon säga "Jag måste sluta nu" kan man till exempel säga "Nu behöver jag runda av för jag vill hinna med tiomötet." Att göra aktiva val i stället för att vara tvingad av diffusa måsten mår man vanligtvis mycket bättre av menar Tomas Eriksson.
Tillåt drömmar
En annan faktor är att komma med en idé som man själv tycker är bra, och genast få höra: "Det har vi gjort förut." Att inte få utrymme för sin kreativitet, att inte tas på allvar, drar drastiskt ner på arbetsglädjen.
Det handlar om inställning. Ett öppet sinne är de som får både verksamhet och människor att växa och utvecklas. Det som begränsar nya idéer är ofta rädslan för det merarbete som en omställning kostar.
Men döda inte nya eller nygamla idéer redan på idéstadiet. Tillåt drömmar och idéer att få blomma fritt och bli bekräftade, säger Tomas Eriksson.
- En arbetsgrupp som fungerar och känner glädje, känner också tillit till varandra. Tilliten i en grupp utvecklas genom att gruppens medlemmar lär känna varandra och tar efter ett tag risken att bekänna färg genom att avslöja vad man egentligen tycker, tänker och känner bakom "trevlighetsmasken". Ju större tillit inom gruppen desto mer kan gruppen uträtta.
Ledaren - chefens - roll är också viktig. Enligt Tomas Eriksson har en bra chef självinsikt och vet vad han eller hon står för. Han eller hon har förmågan att entusiasmerande visa vart alla är på väg, med närvaro lyssna bekräftande på medarbetarna och få fram det bästa ur dem.
När Tomas Eriksson jobbar med olika grupper, brukar han använda sig av improviserad teater, lekar och skrattets förmåga till att hela och lyfta.
- Övningarna handlar om att få lämna yrkesrollen en stund och få vara barn på nytt. Genom att släppa lite på prestigen, möter man sina arbetskamrater på nytt. Att ha roligt tillsammans gör att man öppnar sig för varandra. Det skapar tillit och trygghet. Och arbetsglädje.
Skratt brukar bli resultatet av en lek som Tomas Eriksson kallar för "Spasm-Kull". Den som blir kullad, får en ryckning i just den del av kroppen som blivit vidrörd. Till exempel armen. Efter ett tag går hela gruppen omkring tillsammans och rycker och sprätter, vilket är väldigt långt ifrån hur man brukar se sina kolleger och därför nästan garanterat utlöser många goda skratt.
- Lek och skratt och att ha roligt är bra för oss människor. Vi blir mer kreativa, varma och spontana. Och det är bra för arbetsglädjen. Precis som för livet, säger Tomas Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!