Ragnar Engeström

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-02-08 04:00
Förste antikvarien Ragnar Engeström, Rejmyre, Östergötlands län, avled den 24 januari i en ålder av 62 år, efterlämnande makan, fil kand Eva Sjöberg Engeström som han gifte sig med 1988. Makarnas intressen fokuserade kring byggnadsvård. Hans banbrytande medeltidsforskning med inriktning på Visby har lämnat bestående resultat.
Ragnar Engeströms ovanliga lärdom och noggrannhet kom till sin rätt under anställningen vid Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar (Ragu) i Visby. Byggnadsinventeringar och forskning resulterade i böcker och tidningsartiklar.
Han ville inte själv glänsa men sades vara den som "visste allt om" Gotland, och han var omtyckt för att oegennyttigt dela med sig av kunskaperna som andra kunde använda i sitt arbete.
Han tog på Ragu emot och hjälpte många forskare också från utlandet; de utbytte och publicerade udda forskningsresultat om t ex utgrävda och bevarade bronsgrytor i Östersjöområdet.
I samarbete med dendrokronologen Alf Bråthen årsringsdaterades mängder av hus i Visby. Medeltidens Visby med sina många höga stenhus jämförde Ragnar Engeström med dagens Manhattan.
Ragu:s nedläggning bekom honom illa, och han blev förtidspensionerad och sjuk. Han tvingades lämna sitt fint restaurerade och väl utforskade medeltidshus i Visby (daterat till 1200talets mitt och troligen Sveriges äldsta bebodda) och bodde sina sista år i Rejmyre, verksam dels med forskning och nu ofullbordat skrivande om Visby, dels med hjälp i hustruns rörelse med byggnadsvård.
Ragnar Engeström hade en blygsam och artig framtoning. Han var också troligen den som i Sverige visste mest om äldre tiders inredningsföremål och var en nyttig styrelsemedlem i Föreningen kulturhistoriska färder. En mer utåtriktad läggning hade gjort honom självklar i tv-program som Antikrundan.
Som exempel kan nämnas att han som deltagare i ett föreningsbesök på en herrgård blygt frågade värdinnorna om han fick lyfta ner en kruka från ett skåp. Han fick det och tittade och meddelade att krukan var kinesiskt 1500-tal. Sedan nämnde han bland annat att värdinnorna vid sin visning förbigått ett väggur av Gustav III:s hovurmakare. Vid avskedstagandet sade värdinnorna, som uppenbart inte haft en aning om vilka dyrbarheter de ägde, tacksamt att de genast skulle höja försäkringen.
Många vänner beklagar att Ragnar Engeström inte fått slutföra sin doktorsavhandling om "Visbys medeltida stenhus".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om