Om finska krigs- barn på Gotland

Över 600 finska krigsbarn kom till Gotland under andra världskriget och i nästan varje socken tog man emot barn från Finland.

Foto:

Gotland2009-10-19 04:00
Det berättade Elisabeth Nylander och Ingrid Jakobsson när de nyligen föreläste på Senioruniversitetet i Visby.
De har deltagit i högskolans kurs "Gotland i andra världskrigets skugga" och bland annat kartlagt hur många finska barn som kom hit och var de placerades.
Till Sverige kom totalt drygt 70 000 barn och det torde vara världens största barnförflyttning hittills. Barnen togs emot under åren 1941-1946. De flesta av de 600, som kom till Gotland, kom med båt och många hade en lång resa bakom sig eftersom de fick åka tåg till Sverige via Haparanda.
I Visby fick de vila ut på Solhem där de togs om hand av lottor innan de fick fortsätta ut till sina fosterhem. Varje barn hade en adresslapp runt halsen med nummer, namn och adress dit barnet skulle på Gotland.
På Gotland fanns 180 barn kvar 1946 och elva namn fanns fortfarande kvar i telefonkatalogen 2007.
Det har forskats väldigt lite om de finska krigsbarnen och på Riksarkivet finns det fortfarande 66 lådor med arkiverade handlingar som inte gåtts igenom, berättade Elisabeth och Ingrid. Deras uppsats "Finska krigsbarn på Gotland 1941-1946" finns att låna på Almedals-biblioteket.
Gunnar Geisle
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om