Nätverks-seminarium om att flytta till Gotland
- Det är för krångligt att leva idag, sa Granits grundare Susanne Liljenberg på "Flytta till-Gotland"-seminariet som arrangerades av Gotlands kommun i samarbete med nätverket Gotländska stockholmare.
Ekopaketerar. Helena Blom och Susanne Liljenberg, eldsjälarna bakom ekologiska hus i platta paket.
Foto: Leif Josefsson
Gotland är en region utanför storstäderna som bygger och expanderar.
- När det är tvärstopp i byggandet på andra håll, har vi på Gotland den högsta siffran i landet när det gäller bygglovsansökningar per invånare, berättade Lars Thomsson, som är kommunalråd på Gotland.
De aktuella projekten presenterades av Lars Thomsson, Per Lindskog, från Gotlands kommun och Fredrik Pettersson, vd på P18 Vasallen, som omvandlar det nedlagda regementet P18 i Visby till en helt ny stadsdel, stor som halva nuvarande Visby.
- Vi ska bli fler gotlänningar och vi sätter boendet i fokus. Gotland har unika förutsättningar att växa, sa Per Lindskog. De vi riktar oss till är främst unga vuxna men vi kikar även på invandring från framför allt Europa.
Design och ekologi
Innovativa lösningar, design, ekologi och kreativitet är bärande komponenter i alla de projekt som presenterades.
Hängande restauranger, hotellanläggning i japanskinspirerad stil, nya studior för kreativt arbete på designön Furillen, solhus som snurrar efter solen, nya lägenheter i kulturhusen i Visby innerstad som kommunen flyttar ur, badhus, arena och hotell, spektakulära lägen och vidsträckta havsutsikter.
Men - vem ska bo i alla husen?
- Efterfrågan är stor och allt är finansierat, sa Lars Thomsson. Och jobb finns. Det är redan brist på folk inom vissa yrken, bland annat läkare och ingenjörer och det kommer att bli stora pensionsavgångar i den offentliga förvaltningen de närmaste åren.
Men det kommer att krävas marknadsföring också. En marknadsplan ska tas fram lovade kommunens representanter.
- Den kommer före sommaren, försäkrade Per Lindskog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!