Möt bloggaren Ingrid 70+

Ingrid Levander firar i år tio år som bloggare. Under vinjetten ”Livet efter 70” delar hon med sig brett ur sin gotländska vardag med bland annat boktips, recept, betraktelser och bilder.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-10-15 09:00

–Bloggen handlar om min vardag, mitt liv. Det är sällan politiskt även om det kan hända att jag kommenterar något som hänt, säger Ingrid Levander.

I bloggen, som erhållit bloggpriser, skriver hon bland annat öppenhjärtligt om hur det är att nyligen blivit änka och leva ensam efter att maken Åke gick bort 2012.

–Förut, när min man levde, kunde jag ju kommentera något jag såg på tv med honom men nu blir det istället att jag sätter mig och skriver ett blogginlägg, säger Ingrid Levander (runda bilden. Arkivfoto: Tommy Söderlund) och betonar att hon bara skriver när hon verkligen har något att säga.

Bloggen innehåller många bilder, bland annat de fascinerande månadsbilderna där man får följa årstidernas växlingar fotograferade vid samma position varje månad året runt. Nu senast var det från nya boendet i Klintehamn. Tidigare har flera månadsbilder tagits från gården Stenstugu, där Ingrid bott i många år med sin man, men som nu tagits över av en av sönerna.

Hur skulle du beskriva bloggen under dessa tio år?

–Oj, det har hänt så mycket på tio år! Bloggen har blivit min dagbok och jag kan alltid gå tillbaka och titta i den och kolla när något har hänt, säger Ingrid och fortsätter:

–Dessutom är den ett sätt att använda sina foton i den här digitala världen!

Förutom vardagsfunderingar, boktips och mycket annat ur Ingrids liv delar hon frikostigt med sig ur sin receptbok som hon fick 1961 av sin mamma. Så här efter höstens rikliga skörd av äpplen bjuder hon därför Bo Bra:s läsare på flera äppelrecept.

Kommer du fira att bloggen i höst funnits i tio år?

–Nej, fira kommer jag inte göra men det blir nog tio år till. När jag fyller 80 får jag göra en ny blogg om livet efter 80! säger Ingrid Levander med ett skratt.

Här delar Ingrid med sig av några äppelrecept:

Äppelsaft

6 l skivade äpplen

4 l vatten

50 gr vinsyra

1 ½ tsk atamon

Blandas och får stå i 2 dygn, silas då och sedan tillsätts 1 kg socker.

Äppelpaj, enkel

Pajdeg:

1½ hg margarin

1½ hg mjöl

Fyllning:

1 kg äpplen

2 dl socker

Garnering:

3 msk socker

10 hackade sötmandlar

Gör så här:

Skala äpplena och skär i tunna skivor. Smörj en eldfast form och lägg i äppelskivor och socker varvvis.

Hacka ihop margarin och mjöl till en grynig massa och strö ut den över äpplena.

Strö på mandeln och sockret.

Gräddas i medelvarm ugn tills äpplena är mjuka.

Servera med grädde eller vaniljsås.

Ingas fäbodkaka med äpplen

50 g smält/flytande margarin

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk nejlikor

1 dl mjölk

2 äpplen, skalade och skurna i tunna klyftor.

Baka i smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.

Grädda i 175° 70 minuter.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda mjöl, bakpulver och kryddor.

Blanda ner mjölblandningen, mjölken och margarinet i äggsmeten.

Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll i den i formen och stick ner äppleklyftorna tätt.

Grädda.

Läs mer på Ingrids blogg: www.stenstugu.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om