Inspirationsträff om mathantverk

- Alla småskaliga företag kan inte växa och bli större. Ett annat sätt att utvecklas är att förädla sina produkter. Det är i förädlingsledet ekonomin finns att hämta, säger Bodil Cornell, verksamhetsledare vid Eldrimner, nationellt centrum för småskaligt mathantverk.

Eldrimner. Bodil Cornell, verkksamhetschef för nationellt resurscentrum för småskalig, hantverksmässig livsmedelsförädling, föreläste vid inspirationsträffen om mathantverk på Gotland.Foto: ROLF JÖNSSON

Eldrimner. Bodil Cornell, verkksamhetschef för nationellt resurscentrum för småskalig, hantverksmässig livsmedelsförädling, föreläste vid inspirationsträffen om mathantverk på Gotland.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-04-21 04:00
I torsdags bjöd Eldrimner, med säte i Jämtland, till inspirationsträff på Gotland om mathantverk med rådgivning. På plats i gymnastiksalen på Lövsta var gotlänningar med intresse för hantverksmässig livsmedelshantering.
Under dagen fick deltagarna bland annat möta Anne-Marie Hultberg från Solmarka bageri i Småland, med surdegsbröd, knäckebröd, skorpor och gårdsbutik, Carina Dalunde från Norra Stene skafferi, Sörmland, som erbjöd råd inom frukt- och bärförädling, Åke Karlsson från Krokeks gård i Kolmården med rådgivning inom chark, slakt, lokaler och lagstiftning samt Kristina Åkermon från Oviken ost i Jämtland, med kunskaper att förmedla om fårmejeri, ystning och mjölkkvalitet.
- Detta är en dag med upplevelser, information och kunskap kring mathantverk och hur vi marknadsför det. Vi vänder oss till både den som redan arbetar med, och den som är intresserad av att börja med, småskalig och hantverksmässig livsmedelsförädling, sade Bodil Cornell.
På Gotland tycks det vara ost, marmelad, choklad, honung och syrning av grönsaker som är mest i fokus. Vad som efterfrågas är bland annat kurser i olika ämnen och det är något Eldrimner kan erbjuda.

Smaklust 2009
Jämte branschvis rådgivning och en smakvandring med olika produkter, diskuterades Smaklust 2009, ett arrangemang som bygger vidare på succén från 2007 i Stockholm. Där, vid Tantolunden, räknades in 100 0000 besökare och 250 utställare, bland dem flera från Gotland.
Peter Daun från Almi minns evenemanget, där ett mini-Sverige byggdes upp med smakprov på exempelvis Gotland med raukar och sandsstrand, smaka på, smakseminarier och smakverkstäder.
Smaklust 2009 är tänkt som en upplevelsemässa.
Under 2008 arrangeras exempelvis SM i mathantverk 15 oktober, i samband med Saerimner idé- och kunskapsforum 14-16 oktober, i Ås utanför Östersund, med seminarier och debatter.
För den som vill smaka på upplevelser och hitta det genuina runt om i landet har Eldrimner gett ut Smaklust, en upplevelsekartbok över Sveriges mathantverk.

Reskamrat
Skriften, med både svensk och engelsk text, fina färgfotografier och tydliga kartbilder, bör vara den givna kompisen på resor runt i Sverige.
På Gotlandskartan finns 33 markeringar med presentation av företag på ön med småskaliga mathantverk, förädling, försäljning och servering. Ett säkert tips är att ringa innan besök för kontroll av öppethållande och bemanning.
Boken, i ett stort format som gör att den platsar i bilen eller på bordet, för en tankens matresa i Sverige, finns till försäljning via Eldrimner samt vid företag knutna till det nationella resurscentret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om