Inga Stenström

Gotland2007-01-02 06:00
Inga Stenström, Bottarve Fröjel, har avlidit i en ålder av 95 år och 10 månader.
Inga föddes i stationshuset i Fidenäs, där Ingas pappa var stins. Närheten till havet kom att betyda mycket för Inga under hela hennes livstid. Hon berättade ofta om segelturer med sin pappa i deras tvåmänning. Närheten och kärleken till havet och naturen kom sannolikt att vara av stor betydelse för hennes senare stora botaniska intresse.
Ingas skolgång gick via realskolan i Slite till läroverket i Visby, där hon avlade studentexamen 1931. Inga fortsatte sina studier i Uppsala, där hon avlade
Filosofie magisterexamen 1935 med ämnena botanik, zoologi, geografi och pedagogik i sin examen.
Under studietiden gjorde Inga ett unikt arbete genom att kartlägga och inventera bland annat prästänget i Fide. Karteringen och inventeringen av änget fyllde flera uppgifter. Inga avsåg inte enbart att kartlägga den botaniska mångfalden i änget utan även att kunna se änget under ett längre perspektiv. Det har nu visat sig att Ingas inventering och kartering av ängena har fått betydelse för den forskningen som berör vår ängskultur på Gotland.
Inga tjänstgjorde på Gotlands Läns Folkhögskola mellan 1941 och 1976.
Hon har sett otaliga elever passera. Man kan säga att Inga var den sanna utbildaren och folkbildaren. Hon lade alltid en ära i att ge sina elever en grundutbildning i de för henne viktiga naturvetenskapliga ämnena. Alla elevers framsteg var viktiga för henne. Hon visade samma glädje för att hjälpa elever med särskilda behov likaväl som hon inspirerade många till högre studier. Inga hade en stor lojalitet mot "sin" skola, som hon verkade i under 35 år.
Inga ingick äktenskap med folkskollärare Richard Stenström 1937, ett äktenskap som varade till 1996, då Richard avled. Familjen fick sin hemvist i Fardhem. Man kan nog säga att Inga och Richard var den klassiska lärarfamiljen, där mycket av deras intressen kom att beröra undervisning både i folkskolan och på folkhögskolan i Hemse.
För oss barn blev "folkan" som ett andra hem. Lärarkollegiet kom ofta att bli nära vänner till Inga och Richard. Under somrarna reste familjen med bil genom hela Sverige, Danmark, Norge och Tyskland. När vi reste i Sverige hälsade vi ofta på hos kollegor som tidigare tjänstgjort i Hemse, vilket gav en stor insikt i folkhögskole-rörelsens utbredning i Sverige.
Ingas stora intressen var sedan lång tid Gotlands kyrkor, botanik och gutamål. Hon hade ett aldrig sinande intresse för folktro. Hon var ofta citerad i radions program "Folkminnen".
Efter sin pensionering flyttade Inga och Richard till Fröjel, där längtan till havet fick ta plats igen. Man kan säga att en cirkel slöts mellan barndomsminnena från Fideviken till de otaliga fisketurerna med den lilla hamnen i Kronvall som utgångspunkt. Inga och Richard hade ibland så stor fiskelycka att fångstens storlek blev ett problem. Det ledde ofta till att man åkte runt till vänner och bekanta och skänk bort fisken.
Resor var ett gemensamt intresse för både Inga och Richard. På senare tid kuskade de runt om i Skandinavien i sin Volkswagenbuss ombyggd till husbil. Under dessa resor knöt dom många kontakter i Norden. Ända in i sen ålder brevväxlade Inga med vänner på Bornholm och i Slagelse i Danmark.
Under hela sitt liv vårdade Inga sina trädgårdar och sina trädgårdsland med en outsinlig energi. På senare är när hon fick svårt att gå kröp hon i trädgårdslandet. Inget kunde hindra henne. Envishet och flit var några av Ingas adelsmärken.
Inga var den självklara pedagogen. Hon upphörde egentligen aldrig att undervisa. Klarsynt ända in i det sista satte hon en ära i att lösa Svenska Dagbladets svåra korsord på lördagarna.
En av de sista i en gammal lärarepok på Gotland har lämnat oss.
Inga lämnar ett stort tomrum efter sig. Närmast sörjande är sonen Tore Stenström och hans hustru Ingegerd, Uppsala, hans döttrar Helena och Kristina med familjer, Stockholm, sonen Lars Stenström och hans hustru Lena, Linköping, med döttrarna Åsa, Solna, Ylva, Linköping och Liv, Uppsala och deras familjer samt Ingas fyra barnbarnsbarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om