Gutnalia vandrade i Carl von Linnés fotspår
Författaren/fotografen och före detta länsantikvarien Marita Jonsson inledde resan med att berätta om sitt arbete. Marita Jonsson är en mycket produktiv person som har skrivit ett stort antal böcker och rest runt till många delar av världen och hållit föredrag om Carl von Linné.
Marita Jonsson berättade att hon hade gjort exakt samma resa på Gotland som Carl von Linné under i stort sett samma tid på året. När Linné reste runt på Gotland användes den gamla almanackan varför vi idag får lägga till 11 dagar. Marita har både skrivit och fotograferat från hela resan.
Marita hade använt sig av Linnés dagboksanteckningar som utgångspunkt och dessa var ganska svårlästa.
Marita berättade att Linné föddes i Råshult, Småland som än idag är i stort sett sig helt likt. Även jordbruket bedrivs på gammalt sätt, varför man vid ett besök får en mycket bra bild av hur Linné växte upp. Fadern var läkare och det var familjens önskan att även Linné skulle bli det, men hans stora intresse var botanik. Linné studerade både medicin och botanik och reste även till Holland för att studera. 1741 utnämndes han till professor.
Linnés första Sverigeresa i tjänsten gick till Lappland och Dalarna och därefter bestämdes att han skulle resa till Gotland. Resan gick först till Öland och därefter reste sällskapet vidare till Gotland. Linné var inte förtjust i sjöresor varför man var tvungen att skaffa fram en båt som Linné kände sig trygg att resa med.
Linné hade sex medarbetare med sig på resan, varav den yngste var endast 14 år. Själv var Linné 34 år.
Linné stannade en månad på Gotland och har berättat att han blev mycket väl mottagen av gotlänningarna. Han undersökte många unika växter och dokumenterade vad de kunde användas till, såsom medicin, växtfärgning med mera. Linné fann även att den gotländska leran var lämplig för tillverkning av kritpipor.
Under Linnés tid kunde man från Fleringe kyrka se havet och från Torsburgen kunde man se 30 kyrktorn. Torsburgen hade även på denna tid härjats av en stor brand men bland andra Gulkronillen växte där. Man kan än idag även finna vildpäron på södra Gotland.
Linné berättade i sin dagbok också om midsommarfirandet i Visby.
Marita berättade att vägsträckningen på Gotland idag i stort är densamma som på Linnés tid. Visst har vissa vägar rätats ut och asfalterats men man kan ändå resa i Linnés fotspår och uppleva i stort sett detsamma som Linné gjorde.
Marita presenterade en intressant och vackert fotograferad bok hon gjort om att resa i Linnés fotspår och de exemplar hon hade tagit med sig såldes snabbt slut.
Kvällen avslutades med en kort frågestund och därefter intogs kaffe med hembakad saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt.
Detta var en mycket lyckad vandring på en ö som har så mycket att visa upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!