Från Sudret till Snappertuna

Närmare ettusen elever, lärare och föräldrar från Havdhem-Hablingbo till Snappertuna.

Gotland2007-11-23 04:00
Skolreseutbytet mellan vänorterna på Sudret och i Åbo-området har pågått från 1966 till 2004 och sammantaget är det cirka ettusen som besökt Finland och ett något mindre antal därifrån som besökt Sudret.
Det kunde man konstatera vid grannlandskvällen i biblioteket i Havdhem som anordnades av Föreläsningsverksamheten den 14 november.
Programmet inleddes med att Anna-Lisa Andersson illustrerade en "tidsresa" genom Finlands historia från forntid och fram till att Finland för nittio år sedan blev en suverän stat.
Finlands konsul på Gotland, Magnus Wiman, höll en intressant föreläsning, även den om Finlands framväxt som egen nation, men med tyngdpunkten lagd på utvecklingen efter 1808-1809 års krig och fram till idag. Han berörde speciellt olika "ismer" som påverkat utvecklingen. Nationalismen, liberalismen och kommunismen.
Efter en frågestund följde presentation av de olika utställningarna. Den kommitté av finska damer, bosatta i bygden, som medverkade i programmet och hade ordnat serveringen, presenterade nu utställningen av finskt glas och finska textilier. Även fotoutställning och det omfattande urvalet av litteratur presenterades innan man fick del av den speciella och goda serveringen. Den bestod av karelska piroger, bordsdricka, kaffe och finskt kaffebröd.
Birgitta Olsson deklamerade två dikter av finländska författare, "Bonden Paavo" av Runeberg och Edit Södergrans "Landet som icke är".
Som en förberedelse för kvällen hade sammanställts en lista över finska krigsbarn som var i olika familjer inom de berörda socknarna under krigsåren 1939-1945. Vi kom fram till, efter en genomgång av listan, att cirka femtio barn var utplacerade inom vårt område.
Som sista punkt på programmet berättade Gunnar Pettersson om det utbyte som varit emellan bygden här och Snappertuna. Verksamheten med fadderort startade på 40-talet och en av de dåvarande förtroendemännen i bygden, Gottfrid Larsson, har nedtecknat några minnen och intryck.
Det var brist på praktiskt taget allt vid krigsslutet 1945. Ransoneringarna blev effektlösa för varorna fanns inte. De fick smyga in till och med spik. - Därför är det beundransvärt hur landet, med ett stort krigsskadestånd till Sovjet, så snabbt kunde bygga upp sina samhällsfunktioner.
De medverkande avtackades och man ser nu fram emot den 3 december då blickarna riktas mot Lettland. F. konsul Fjalar Linge med flera kommer att ge en bild av Lettland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om