Fortsatt ökning av borgerliga begravningar

De borgerliga begravningarna fortsätter att öka. Nära dubbelt så många väljer borgerlig ceremoni efter att kyrkan skildes från staten.- Människor i dag har större behov av att själva bestämma hur ceremonin ska utformas, säger Carina Hedendahl, rådgivare vid Fonus.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2009-06-15 04:00
Enligt begravningsbyrån Fonus, som ansvarar för 30 procent av begravningarna i landet, fortsätter antalet borgerliga begravningar att öka. Sedan kyrkan skildes från staten har begravningsbyråns borgerliga begravningar nästan blivit dubbelt så många. Under 2008 valde 8,4 procent av Fonus kunder i landet en borgerlig begravning. Oavsett region ökar de borgerliga begravningarna. Förra året valde 8,6 procent av Fonus gotländska kunder en borgerligt begravning. Trots att siffran är något högre på Gotland är den statistiska avvikelsen obetydligt jämfört med övriga landet, enligt Bo Forslund, statistiker och informationschef vid Fonus.
- Gotland följer trenden i landet, säger han.
Enligt honom är utvecklingen mot fler borgerliga begravningar tydlig, efter att staten och kyrkan gick skilda vägar i januari 2000. Innan det skedde svarade de borgerliga begravningarna för ungefär två procent i statistiken under en lång tidsperiod.

Fortsätter öka
Nu är det troligt att allt fler väljer borgerlig begravning under de närmaste åren. Tillhörigheten inom Svenska kyrkan och andra församlingar ligger i dag runt 80 procent, och troligt är att många av de som inte tillhör något samfund väljer borgerliga begravningar i framtiden, enligt Bo Forslund.
- Jag tror utvecklingen fortsätter till en andel med minst 15 procent borgerliga begravningar inom en tioårsperiod, säger han.
Carina Hedendahl, kundrådgivare vid Fonus på Gotland ser samma utveckling på Gotland som i landet. Enligt henne är trenden tydlig. Fler i Visby än på landet väljer en borgerlig begravning och framför allt har det borgerliga alternativet blivit vanligare bland yngre personer.
- I dag föds man inte längre in i kyrkan, och det finns därmed en större vana att själv göra aktiva val. Det borgerliga alternativet har ett friare regelelverk, och ger exempelvis mer utrymme för egen musik och utsmyckning, vilket ofta uppskattas av unga, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om