Drottningen fick gotländsk service

Drottning Silvia, prins Carl Philip och hans Sofia Hellqvist fick service av högsta klass på den stora Nobelmiddagen. Emma Bendroth från Gotland stod för den. "De var så trevliga".

Foto: SVT

Gotland2014-12-11 10:55

Att få servera på Nobelmiddagen är stort. Att få honnörsbordet är ännu större.

Det var precis vad gotländska Emma Bendroth fick vara med om på torsdagkvällen. Inför miljoner tv-tittare serverade hon drottning Silvia och Prins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist.

– Några timmar innan fick alla veta vem de skulle servera, men då fanns inte jag med på listan. jag trodde att något blivit fel, men sedan ropade de upp några namn och vi fick gå in i ett annat rum. Där fick vi veta att vi fått honnörsbordet, berättar Emma.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte nog bara "åh herregud, jag kan inte göra det här". Men sedan pratade jag med några andra som har serverat där förut, och de sa att det inte var något att oroa sig för och att alla brukar vara väldigt trevliga.

Hur var det då?

– Drottningen var jättetrevlig. Jag försökte lägga upp åt henne men hon ville ta maten själv. Hon småpratade lite och sa att vi var duktiga och jobbade hårt.

Tänker man att man inte får snubbla och tappa maten över kungligheterna på väg fram?

– Faktiskt inte. Just där var jag inte så nervös. Det svåra är trappan ned när man ska hålla blicken högt. Man får inte titta ned, och så får man inte gå för fort så att man går in i någon.

Tänkte du på att massor av människor satt och tittade på dig när du serverade?

– I och med att man inte har kamerorna i ansiktet så tänkte jag inte så mycket på att man var i bild hela tiden.

Emma Bendroth gick Hotell- och Restaurangprogrammet på Wisbygymnasiet och tog studenten 2013. Det var genom skolan som hon hamnade på Nobelmiddagen.

– Våra lärare hade bra kontakter, och vi var flera som serverade 2012. Vi skötte oss tydligen bra, för flera fick komma tillbaka året efter, men då var jag ute och reste och kunde inte vara med. Men när de frågade i år tackade jag ja.

Emma Bendroth, som till vardags arbetar i Stockholm på Brunkebergs Bageri, hade sällskap av ytterligare fem andra gotlänningar, en tidigare elev på Wisbygymnasiet och fyra som går sista året nu.

Men servisen var inte det enda gotländska inslaget på Nobelmiddagen. Efterrätten hade också en gotländsk touch, en mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

Nobelmenyn sattes samman av prisbelönta kockarna Klas Lindberg och Daniel Roos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om