Campanakören på Tysklandsresa

Mellan den 2 och 6 september gjorde pastoratskören i Endre-Hejdeby-Follingbo och Barlingbo ett Tysklandsbesök.

Foto:

Gotland2009-09-24 04:00
Under färden mot målet berättade den fantastiske reseguiden Anna Ulmstedt om händelser och platser längs vägen. Busschauffören Anders Häglund tog oss säkert genom södra Sverige, över Öresundsbron, genom Danmark och vidare till första stoppet Lübeck.
Nästa dag blev det rundtur i Berlin, där man kan än i dag se spår från krig och förstörelse.
En rörande känsla uppstod när vi kom till platsen "Check-point Charlie" - en av de mest kända gränsövergångarna vid Berlinmuren. Man funderade på vad som utspelat sig på denna plats under kriget och vems fötter som trampat på denna mark.
Vi tog oss vidare till Niewitz och området Spreewald - sorbernas hemtrakter. Vi fick se en del av floden Sprees vidsträckta flod- och kanalsystem.
Vi färdades på cirka 20 kanaler med kanalbåt under två timmar, ett lugn och en avkopplande känsla infann sig hos alla korister med sällskap. I området finns cirka 300 floder och kanaler och vi fick se en liten del av detta underbara landskap. Vi gled sakta fram på vattnet, och några passande melodier nynnades bland grönskan. Sången från flodbåten uppskattades av andra flodfarare, vilket resulterade i att ordföranden fick ett speciellt uppmärksammande.

Gurkmuséum
Vi fick också erfara att gurkor var en viktig sak för sorberna och på kvällen besöktes gurkmuséet och den sorbiska aftonen i samma område. Där fick vi uppleva sorbisk folkmusik, kläduppvisning och åter en tur på kanalen i mörker och regn, trygga under ett tak med ljuslyktor dinglande vid borden och bänkarna. Magiskt!
Dag tre besökte vi arbetslägret Sachsenhausen i orten Oranienburg utanför Berlin. Vi gick runt i det stora området och fick reda på intressanta händelser och saker av guiden Jens.
En märklig stämning infann sig på området och alla funderade på hur hemskt det måste ha varit. Vilken förnedring för fångarna i lägret och deras tanka:; "Jobbar vi på, så kanske vi får det bättre". Under andra världskriget fanns det cirkaa 200 000 människor i lägret och man kan bara tänka sig stämningen, doften och förtrycket på området.
Vi åkte vidare mot Rostock där vi övernattade och dagen efter åkte vi mot Danmark, vidare till Sverige och hem till vår kära ö - Gotland - igen. Något trötta, något mätta och jättenöjda tackade alla varandra för resan och hoppas alla på fler intressanta resmål framöver.
Speciellt tack till medföljande icke-korister, guiden Anna Ulmstedt och chauffören Anders Häglund som stod ut med vårat sjungande både i buss, på hotell och ute i naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om